Penicylina - klasyczny drink na bazie szkockiej whisky. Ukoi ciało i ducha

Drink penicylina
Autor: Shutterstock Drink penicylina to znakomity przykład nowoczesnej klasyki.
łatwy
10 min
1

Penicylina to nowoczesny koktajl, ale w klasycznym stylu. Przygotowuje się go na bazie szkockiej whisky, co jest rzadko spotykane. Po pierwsze dlatego, że szkocką tradycyjnie pija się samą, ewentualnie na lodzie, a po drugie dlatego, że jej dymny aromat niełatwo łączy się z innymi smakami. Jednak w Pienicylinie dodatki zostały dobrane tak, że wszystko razem znakomicie się równoważy.

Koktajl Penicylina powstał na początku 2000 r. Skomponował go Sam Ross, barman, który pracował w pionierskim nowojorskim spocie koktajlowym Milk & Honey. Ross wziął elementy koktajlu Gold Rush (bourbon, cytryna i miód), jednak bourbon zastąpił szkocką, a następnie dodał w równych częściach syrop miodowy i słodzony sok imbirowy. Wykończył drinka torfową szkocką i w ten sposób narodziła się gwiazda.

Dodanie do wytrawnej, cierpkawej i dymnej skockiej nut cytrusowych i odrobiny słodyczy, wydobywa z niej nieco delikatniejszą i bardziej przystępną stronę. Całość łączy imbir, który znakomicie pasuje i do cytrusów, i do miodu, i do ziemistego aromatu szkockiej.

SKŁADNIKI

  • Syrop miodowo-imbirowy
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki wody
  • 7-8 cm korzenia imbiru
  • Koktajl penicylina:
  • 60 ml szkockiej whisky
  • 1,5 łyżeczka torfowej szkockiej
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 20 ml syropu miodowo-imbirowego
  • lód
  • do dekoracji plasterki cytryny lub kandyzowanego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód, wodę i obrany i pokrojony w plastry imbir umieść w garnuszku, postaw na średnim gazie i podgrzewaj mieszając, aż zacznie wrzeć.
  • Gdy tylko się zagotuje zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze 5 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź.
  • Wystudzony syrop przelej do szklanej butelki lub słoiczka i przechowuj w lodówce.
  • Do shakera wrzuć lód, dodaj szkocka i, sok z cytryny i syrop. 
  • Zamknij shaker i energicznie wstrząsaj nim prze chwilę, aż składniki się połączą i dobrze schłodzą.
  • Koktajl przelej do szklanki z lodem, na wierzch wlej delikatnie, najlepiej po łyżeczce, aby się nie zmieszała z koktajlem, torfową whisky.
  • Udekoruj wg uznania.
Jak radzić sobie z kacem Domowe sposoby na kaca
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej