Penicylina - klasyczny drink na bazie szkockiej whisky. Ukoi ciało i ducha
Penicylina to nowoczesny koktajl, ale w klasycznym stylu. Przygotowuje się go na bazie szkockiej whisky, co jest rzadko spotykane. Po pierwsze dlatego, że szkocką tradycyjnie pija się samą, ewentualnie na lodzie, a po drugie dlatego, że jej dymny aromat niełatwo łączy się z innymi smakami. Jednak w Penicylinie dodatki zostały dobrane tak, że wszystko razem znakomicie się równoważy.
Koktajl Penicylina powstał na początku 2000 r. Skomponował go Sam Ross, barman, który pracował w pionierskim nowojorskim spocie koktajlowym Milk & Honey. Ross wziął elementy koktajlu Gold Rush (bourbon, cytryna i miód), jednak bourbon zastąpił szkocką, a następnie dodał w równych częściach syrop miodowy i słodzony sok imbirowy. Wykończył drinka torfową szkocką i w ten sposób narodziła się gwiazda.
Dodanie do wytrawnej, cierpkawej i dymnej skockiej nut cytrusowych i odrobiny słodyczy, wydobywa z niej nieco delikatniejszą i bardziej przystępną stronę. Całość łączy imbir, który znakomicie pasuje i do cytrusów, i do miodu, i do ziemistego aromatu szkockiej.
SKŁADNIKI
- Syrop miodowo-imbirowy
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5 szklanki wody
- 7-8 cm korzenia imbiru
- Koktajl penicylina:
- 60 ml szkockiej whisky
- 1,5 łyżeczka torfowej szkockiej
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 20 ml syropu miodowo-imbirowego
- lód
- do dekoracji plasterki cytryny lub kandyzowanego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód, wodę i obrany i pokrojony w plastry imbir umieść w garnuszku, postaw na średnim gazie i podgrzewaj mieszając, aż zacznie wrzeć.
- Gdy tylko się zagotuje zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze 5 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź.
- Wystudzony syrop przelej do szklanej butelki lub słoiczka i przechowuj w lodówce.
- Do shakera wrzuć lód, dodaj szkocka i, sok z cytryny i syrop.
- Zamknij shaker i energicznie wstrząsaj nim prze chwilę, aż składniki się połączą i dobrze schłodzą.
- Koktajl przelej do szklanki z lodem, na wierzch wlej delikatnie, najlepiej po łyżeczce, aby się nie zmieszała z koktajlem, torfową whisky.
- Udekoruj wg uznania.