Nutty Rye Egg Nog: przepis na egg nog z whiskey

2021-03-29
Paweł Rodaszyński
Nutty Rye Egg Nog: przepis na egg nog z whisky
Autor: Paweł Rodaszyński Egg nog w wersji z whisky ma nieco bardziej zdecydowany smak
łatwy
10 min
4

Egg nog to spieniona, blada mieszanka rumu i mleka, która doczekała się dziesiątek różnych receptur. Przedstawiamy nieco bardziej wytrawną wersję na bazie rye whiskey, która wyśmienicie wydobywa słodycz śmietanki i syropu, a także odświeża kubki smakowe po spożyciu świątecznych smakołyków. Przepis Pawła Rodaszyńskiego, Polskiego Barmana Roku i jednego z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016.

SKŁADNIKI

  • 50 ml rye whiskey
  • 15 ml mleka
  • 15 ml śmietanki
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 1 jajko
  • 10 ml piwa typu porter
  •  
  • garnish: 1/4 łyżeczki wiórków czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki koktajlu, oprócz piwa, umieść w shakerze i energicznie potrząsaj bez dodatku lodu.
  • Dodaj kostki lodu i ponownie zmieszaj.
  • Następnie wlej piwo do szklanki i uzupełnij lodem.
  • Do piwa dodaj zawartość szejkera i udekoruj koktajl wiórkami czekolady.
Paweł Rodaszyński