Nutty Rye Egg Nog: przepis na egg nog z whiskey
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Egg nog to spieniona, blada mieszanka rumu i mleka, która doczekała się dziesiątek różnych receptur. Przedstawiamy nieco bardziej wytrawną wersję na bazie rye whiskey, która wyśmienicie wydobywa słodycz śmietanki i syropu, a także odświeża kubki smakowe po spożyciu świątecznych smakołyków. Przepis Pawła Rodaszyńskiego, Polskiego Barmana Roku i jednego z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016.
SKŁADNIKI
- 50 ml rye whiskey
- 15 ml mleka
- 15 ml śmietanki
- 10 ml syropu cukrowego
- 1 jajko
- 10 ml piwa typu porter
- garnish: 1/4 łyżeczki wiórków czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki koktajlu, oprócz piwa, umieść w shakerze i energicznie potrząsaj bez dodatku lodu.
- Dodaj kostki lodu i ponownie zmieszaj.
- Następnie wlej piwo do szklanki i uzupełnij lodem.
- Do piwa dodaj zawartość szejkera i udekoruj koktajl wiórkami czekolady.