Nalewka z mrożonych malin - czy mrożone maliny nadają się na nalewkę?

Nalewka z mrożonych malin
Autor: Shutterstock Nalewka z mrożonych malin, gałązki sosny i kwiaty wrzosu na drewnianym stole.
łatwy
30 min
16

Czy można zrobić nalewkę z mrożonych malin lub innych mrożonych owoców? Oczywiście! Są nawet tacy wytwórcy, którzy specjalnie przemrażają owoce przed nastawieniem ich na nalewkę, twierdząc, że przemrożone owoce oddają więcej soku. I chyba coś w tym jest. Wiosną zrobiłam nalewkę z zeszłorocznych malin, które zalegały mi w zamrażalniku. Po weekendowym grzybobraniu wypiliśmy po kieliszku na rozgrzanie i okazała się wyborna, niesamowicie aromatyczna i esencjonalna.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mrożonych malin
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wódki
  • opcjonalnie liście szałwii, mięty lub melisy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zamrożone (dzięki temu nie rozpadną się) owoce zalać alkoholem, przykryć i odstawić na tydzień.
  • Po tym czasie zlać nalew, a owoce zasypać cukrem, dodać do nich zioła. Odstawić na 14 dni - codziennie wstrząsać.
  • Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zlać sok i połączyć z nalewem alkoholowym.
  • Przefiltrować nalewkę i przelać do butelek, odstawić do sezonowania na minimum 3 miesiące.
  •  
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej