Nalewka z mrożonych malin - czy mrożone maliny nadają się na nalewkę?
2021-09-21
łatwy
30 min
16
Czy można zrobić nalewkę z mrożonych malin lub innych mrożonych owoców? Oczywiście! Są nawet tacy wytwórcy, którzy specjalnie przemrażają owoce przed nastawieniem ich na nalewkę, twierdząc, że przemrożone owoce oddają więcej soku. I chyba coś w tym jest. Wiosną zrobiłam nalewkę z zeszłorocznych malin, które zalegały mi w zamrażalniku. Po weekendowym grzybobraniu wypiliśmy po kieliszku na rozgrzanie i okazała się wyborna, niesamowicie aromatyczna i esencjonalna.
SKŁADNIKI
- 1 kg mrożonych malin
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wódki
- opcjonalnie liście szałwii, mięty lub melisy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zamrożone (dzięki temu nie rozpadną się) owoce zalać alkoholem, przykryć i odstawić na tydzień.
- Po tym czasie zlać nalew, a owoce zasypać cukrem, dodać do nich zioła. Odstawić na 14 dni - codziennie wstrząsać.
- Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zlać sok i połączyć z nalewem alkoholowym.
- Przefiltrować nalewkę i przelać do butelek, odstawić do sezonowania na minimum 3 miesiące.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?