Nalewka z gałki muszkatołowej - aromatyczny trunek, który łagodzi ból i pomaga się zrelaksować

Nalewka z gałki muszkatołowej
Autor: Shutterstock Nalewka z gałki muszkatołowej w trakcie leżakowania nabiera coraz intensywniejszej barwy - od bursztynowej do ciemnokarmelowej.
łatwy
30 min
10

Nalewka z gałki muszkatołowej to jeden z tych trunków, na który trzeba długo czekać. Samo jej przygotowanie zajmuje co prawda tylko kilka chwil, ale aby móc cieszyć się jej prawdziwie intensywnym aromatem należy pozwolić jej dojrzeć. Najlepiej odstawić ją do spiżarni i zapomnieć o niej przez minimum rok, a najlepiej dwa. 

"Nalewki wymagają cierpliwości. Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałym, głębokim smakiem trunku, musimy dać mu czas, by dojrzał. Niekiedy wystarczą 3 miesiące, z reguły nalewka powinna leżakować minimum pół roku. Są i takie, na które trzeba poczekać ponad rok. Ale warto... zapewniam." Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.

SKŁADNIKI

  • 2 gałki muszkatołowe
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rodzynek niesiarkowanych
  • Opcjonalnie:
  • 0,5 laski wanilii
  • 0,5 szklanki brandy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować, przestudzić (najlepiej do temperatury ok 40 st. C), dodać do niej miód i dokładnie wymieszać, żeby całkowicie się w niej rozpuścił.
  • Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, wsypać do czystego, wyparzonego słoika, dodać ziarenka z wanilii, zalać roztworem wody i miodu.
  • Następnie dodać do słoja spirytus, szczelnie go zakręcić i wstrząsnąć, aby składniki połączyły się. Słój odstawić na pół roku w chłodne, ciemne miejsce.
  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy.
  • Rodzynki namoczyć na noc w brandy (opcjonalnie). Butelki umyć i wyparzyć.
  • Do każdej butelki wrzuć po kilka rodzynek, przelać nalewkę, zakorkować i odstawić na kolejne pół roku lub dłużej.
Nalewki domowe
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej