Nalewka z dzikiej róży z ziołami
2021-08-31
łatwy
60 min
4
Pełna witaminy C nalewka różana wzbogacona nutą ziołową sprawdzi się przy przeziębieniu i infekcjach dróg oddechowych. Dodatek mięty sprawia, że może stanowić znakomity digestif.
Kup książkę online
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 5 szklanek owoców dzikiej róży
- 4 szklanki spirytusu
- 2 niepełne szklanki miodu kwiatowego
- garść liści mięty
- kilka goździków
- garść rumianku
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przejrzyj i odrzuć uszkodzone, zbrązowiałe lub podsuszone, pozostałe przemroź w zamrażarce przez dobę.
- Owoce umyj i osusz, każdy z nich nakłuj wykałaczką w kilku miejscach, włóż do słoja, dodaj zioła i goździki, zalej spirytusem.
- Odstaw w słoneczne miejsce, a po miesiącu odcedź.
- Miód rozpuść w ciepłej wodzie (nie gorącej), wystudź.
- Oba płyny wymieszaj, przelej do butelek, zakorkuj.
- Odstaw na minimum 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
- Przed nalaniem do kieliszków należy wstrząsnąć butelką.
Nalewki domowe