Nalewka poziomkowa - stary przepis na sprawdzoną poziomkówkę

2022-06-13
Nalewka poziomkowa [ze starego zeszytu z przepisami]
Autor: thinkstockphotos.com Nalewka poziomkowa [ze starego zeszytu z przepisami]
łatwy
30 min
4

Aromat nalewki z poziomek przywodzi na myśl popołudniowy spacer po rozgrzanym słońcem lesie. Jeśli trunek dotrwa do zimowych miesięcy, a trudno mu się oprzeć, to jego delikatna słodycz będzie znakomitym dopełnieniem mroźnego wieczoru z książką i kubkiem gorącej herbaty.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki świeżo zebranych poziomek
  • 2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 szklanki wódki
  •  
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przebrane, opłukane i starannie odsączone poziomki wrzucić do słoja i zalać litrem wódki. Szczelnie zamknąć słój i odstawić w słoneczne miejsce.
  • Po upływie doby (nie później, aby nalewka nie nabrała gorzkiego smaku) odfiltrować przez bibułę.
  • Zalać nalewkę gorącym syropem sporządzonym z cukru i szklanki wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Przelać do ciemnych butelek i wstawić je szybko do lodowatej wody, by schłodzić nalewkę. 
  • Szczelnie zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej dwa miesiące.
Nalewki domowe