Nalewka pomarańczowo-kawowa: przepis na pomarańczówkę z ziarnami kawy

Nalewka pomarańczowo-kawowa: przepis na pomarańczówkę z ziarnami kawy
Autor: thinkstockphotos.com Aromaty pomarańczy i kawy tworzą ciekawą, mocną kompozycję smakową - podkreśloną przez alkohol
łatwy
20 min
4

Mocny aromat kawy plus orzeźwiający smak cytrusów - nalewka pomarańczowo-kawowa idealnie sprawdza się zwłaszcza zimą. Sprawdź, jak zrobić pomarańczówkę z kawą - podajemy dobry przepis.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 40 ziaren kawy
  • duża pomarańcza
  • szklanka wody
  • 0,5 litra spirytusu 95 proc.
  • 40 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańczę wyszorować i przekroić na pół. Do każdej połówki powciskać po ok. 20 ziarenek kawy.
  • Tak przygotowaną pomarańczę umieścić w słoju. Wodę z cukrem zagotować, syrop po ostudzeniu wymieszać ze spirytusem i dolać do naczynia z pomarańczą.
  • Całość zostawić zamkniętą na ok. 6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy i rozlać do butelek.
Dagmara Kijanowska
więcej