Nalewka pomarańczowo-kawowa: przepis na pomarańczówkę z ziarnami kawy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Mocny aromat kawy plus orzeźwiający smak cytrusów - nalewka pomarańczowo-kawowa idealnie sprawdza się zwłaszcza zimą. Sprawdź, jak zrobić pomarańczówkę z kawą - podajemy dobry przepis.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 40 ziaren kawy
- duża pomarańcza
- szklanka wody
- 0,5 litra spirytusu 95 proc.
- 40 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańczę wyszorować i przekroić na pół. Do każdej połówki powciskać po ok. 20 ziarenek kawy.
- Tak przygotowaną pomarańczę umieścić w słoju. Wodę z cukrem zagotować, syrop po ostudzeniu wymieszać ze spirytusem i dolać do naczynia z pomarańczą.
- Całość zostawić zamkniętą na ok. 6 tygodni. Po tym czasie przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy i rozlać do butelek.