Nalewka pomarańczowa na Boże Narodzenie - szybki przepis

Nalewka pomarańczowa na Boże Narodzenie - szybki przepis
Autor: Shutterstock Nalewka pomarańczowa łączy w swym smaku korzenne, miodowe i owocowe nuty.
łatwy
30 min
4

Nalewka pomarańczowa to napój, który zdążysz przygotować nawet tydzień przed świętami. Tym razem nie musisz czekać pół roku by cieszyć się smakiem domowej nalewki pomarańczowej!

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 6 pomarańczy,
  • kilkanaście ziaren kawy i goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 4 łyżki miodu - doskonale pasuje tu miód gryczany lub inny aromatyczny
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,3 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze zalać wrzątkiem, chwilę pomoczyć, a następnie wyszorować.
  • Osuszone owoce ponacinać - w każdym owocu zrobić kilkanaście nacięć.
  • W nacięcia wcisnąć ziarenka kawy i pokrojone na mniejsze kawałki laski cynamonu oraz goździki.
  • Kilkanaście ziaren kawy i goździków wrzucić luzem do słoja, dodać pomarańcze
  • Spirytus wymieszać z wodą i miodem, przygotowanym roztworem zalać pomarańcze w słoju.
  • Odstawić nalewkę na co najmniej tydzień, jednak 2 i dłużej będą jeszcze lepsze
  • Zlać przecedzając przez gazę.
Nalewki domowe