Nalewka miodowo-cytrynowa dla zmarzniętych: przepis na nalewkę na miodzie i cytrynie

2021-08-31
Nalewka miodowo-cytrynowa dla zmarzniętych: przepis na nalewkę na miodzie i cytrynie
Autor: Shutterstock Nalewka na miodzie i cytrynie z dodatkiem goździków i gałki muszkatołowej to szlachetny trunek, który należy spożywać w niewielkich dawkach
łatwy
20 min
4

Nalewka miodowo-cytrynowa jest doskonała nie tylko dla zmarzniętych. Zarówno związki zawarte w skórce i soku z cytryny, jak i w dodanych do niej przyprawach mają działanie rozgrzewające i wzmacniające układ odpornościowy. Nalewka na miodzie i cytrynie im dłużej leżakuje, tym staje się szlachetniejsza. Do świetny aperitif lub zakończenie eleganckiego obiadu. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg płynnego miodu
  • 9 cytryn
  • 5 goździków
  • szczypta startej gałki muszktołowej
  • 1 l wody
  • 1 l spirytusu
  • 250 ml ciemnego rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę w rondlu. Dodać goździki i gałkę muszkatołową i gotować na małym ogniu przez kwadrans. Przestudzić. Połączyć z miodem i przelać do gąsiorka.
  • Dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem cytryny obrać jak najcieniej. Skórkę pokroić w paseczki i dodać do roztworu miodu razem z wyciśniętym sokiem cytrynowym, rumem i spirytusem. Szczelnie przykryć i odstawić.
  • Po trzech dniach przefiltrować trunek przez bibułę i rozlać do butelek. Zakorkować i wynieść do piwnicy na pół roku.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny