Nalewka miodowo-cytrynowa dla zmarzniętych: przepis na nalewkę na miodzie i cytrynie
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Nalewka miodowo-cytrynowa jest doskonała nie tylko dla zmarzniętych. Zarówno związki zawarte w skórce i soku z cytryny, jak i w dodanych do niej przyprawach mają działanie rozgrzewające i wzmacniające układ odpornościowy. Nalewka na miodzie i cytrynie im dłużej leżakuje, tym staje się szlachetniejsza. Do świetny aperitif lub zakończenie eleganckiego obiadu.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg płynnego miodu
- 9 cytryn
- 5 goździków
- szczypta startej gałki muszktołowej
- 1 l wody
- 1 l spirytusu
- 250 ml ciemnego rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wodę w rondlu. Dodać goździki i gałkę muszkatołową i gotować na małym ogniu przez kwadrans. Przestudzić. Połączyć z miodem i przelać do gąsiorka.
- Dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem cytryny obrać jak najcieniej. Skórkę pokroić w paseczki i dodać do roztworu miodu razem z wyciśniętym sokiem cytrynowym, rumem i spirytusem. Szczelnie przykryć i odstawić.
- Po trzech dniach przefiltrować trunek przez bibułę i rozlać do butelek. Zakorkować i wynieść do piwnicy na pół roku.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny