Nalewka jaśminowa – królowa czerwcowa z ponad 100-letniej receptury

Nalewka w krysztale
Autor: Shutterstock Kryształowa karafka i takież kieliszki to odpowiednia oprawa dla tak szlachetnego trunku, jakim są nalewki
łatwy
40 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nieodłącznym atrybutem czerwca jest upojny zapach pięknych białych kwiatów rozkwitających na mijanych wszędzie krzewach. Urzeczony kwiatami jaśminowca Konstanty Ildefons Gałczyński nazwał noc czerwcową królową jaśminową. Ciekawe, czy miał okazję skosztować też nalewki jaśminowej?

Choć krzew ze wspomnianymi kwiatami nazywamy powszechnie jaśminem, to tak naprawdę jest to jaśminowiec, czyli gatunek z rodziny hortensjowatych, podczas gdy prawdziwy jaśmin należy do rodziny oliwkowatych i rośnie w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Azji i Australii. Cóż, lubimy mieszać nazwy, by wspomnieć choćby powszechne nazywanie akacją naszej rodzimej robinii akacjowej czy mimozą naszego nostrzyka (a ten błąd z kolei upowszechnił Julian Tuwim).

Skoro jednak nazwa jaśminu utrwaliła się w ponad 100-letniej recepturze na nalewkę kwiatową, pozostanę przy jej upowszechnionej i poetyckiej nazwie.

Proponuję więc sporządzić nalewkę jaśminową, bo – przynajmniej u mnie – kwiaty już pięknie rozpękają i wabią swym słodkim zapachem.

Zobacz też: Błędy przy robieniu nalewek - wyklucz je, a zrobisz trunek idealny

Przepis na jaśminówkę

SKŁADNIKI

  • 1 l spirytus 60-procentowego
  • płatki jaśminowca (pół słoja, w który będziemy nastawiać nalewkę)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 l wody
  • 200 g miodu koniczynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiaty zbieramy w słoneczny i suchy dzień. Najlepszą porą jest południe lub wczesne popołudnie (maksymalnie godzina 14.00–15.00). Wówczas płatki będą już obeschnięte z rosy, a pod wpływem słońca zaczną się wydzielać olejki eteryczne, które utrwalimy w spirytusie. Płatków zbieramy tyle, by luźno wypełniły słój do połowy.
  • Zalewamy płatki kwiatów spirytusem 60-procentowym. Wybierzmy taki słój, by alkohol sięgał niemal do kołnierza słoja. Wolne przestrzenie między alkoholem a wieczkiem nie służą mu – ulatniają się wówczas procenty.
  • Macerujemy płatki przez 3 tygodnie na słonecznym stanowisku. Co jakiś czas potrząsamy delikatnie słojem.
  • Po upływie odpowiedniego czasu osączamy płatki, a nalew filtrujemy i odstawiamy.
  • Sporządzamy syrop z miodu i przegotowanej wody (nie powinna mieć więcej niż 40ºC).
  • Do syropu dodajemy sok z cytryny oraz nalew. Odstawiamy całość na 48 godzin.
  • Po tym czasie filtrujemy naszą nalewkę przez bibułę, tetrę, gazę lub filtr do kawy. Wytrącony osad odciskamy do nalewki.
  • Nalewka jaśminowa powinna dojrzewać do września. Niemniej – jak to z nalewkami bywa – nie zaszkodzi jej dłuższy okres.
  • Nalewka jaśminowa ma delikatny smak i upojny zapach.
Nalewki domowe
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej