Nalewka jabłkowa - pyszne zwieńczenie posiłku

2021-08-31
Nalewka z jabłek
Autor: Shutterstock NAlewka z jabłek kusi niebanalnym smakiem i aromatem przypraw.
łatwy
0 min
4

Nalewka jabłkowa smakuje świeżo, lekko pikantnie, wyczuwa się w niej korzenne nuty. Pamiętaj, aby jabłek nie obierać ze skórki – to z niej bierze się intensywność i smak tej nalewki.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 Kup książkę online

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 8–10 kwaskowych jabłek
  • 5 goździków
  • 3 słodkie migdały
  • 1 gorzki migdał lub pestka moreli
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 4 szklanki cukru
  • 6 szklanek wody
  • 6 szklanek spirytusu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe jabłka dokładnie umyj, pokrój, usuń gniazda nasienne. Nie obieraj!
  • Owoce włóż do słoja razem z przyprawami i zalej spirytusem.
  • Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
  • Po dwóch tygodniach przefiltruj połącz z gorącym syropem ugotowanym z cukru i wody.
  • Dokładnie wymieszaj, ponownie przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj.
  • Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na pół roku.
Nalewki domowe