Nalewka jabłkowa - pyszne zwieńczenie posiłku
2021-08-31
łatwy
0 min
4
Nalewka jabłkowa smakuje świeżo, lekko pikantnie, wyczuwa się w niej korzenne nuty. Pamiętaj, aby jabłek nie obierać ze skórki – to z niej bierze się intensywność i smak tej nalewki.
Kup książkę online
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 8–10 kwaskowych jabłek
- 5 goździków
- 3 słodkie migdały
- 1 gorzki migdał lub pestka moreli
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 4 szklanki cukru
- 6 szklanek wody
- 6 szklanek spirytusu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe jabłka dokładnie umyj, pokrój, usuń gniazda nasienne. Nie obieraj!
- Owoce włóż do słoja razem z przyprawami i zalej spirytusem.
- Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
- Po dwóch tygodniach przefiltruj połącz z gorącym syropem ugotowanym z cukru i wody.
- Dokładnie wymieszaj, ponownie przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj.
- Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na pół roku.
Nalewki domowe