Nalewka dereniowo-miodowa z suszonymi jagodami
2021-08-31
łatwy
60 min
4
Jeszcze do niedawana prawie nikomu nieznany dereń, staje się coraz popularniejszy. Między innymi dzięki wspaniałym nalewkom, które można z niego przygotować. Dziś proponujemy przepis na nalewkę dereniowo-miodową.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 2 kg owoców derenia
- 50 g suszonych czarnych jagód
- 1 łyżka jasnego miodu
- 1 l spirytusu
- 1 l wódki
- 5 łyżeczek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce derenia umyć i zmiażdżyć. Włożyć do słoja.
- Dodać jagody i miód, a następnie zalać alkoholem.
- Słój zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym miejscu.
- Po 3 miesiącach przefiltrować płyn, a owoce zasypać w słoju cukrem.
- Pozostawić do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszcza sok.
- Przefiltrować i zmieszać z odlanym wcześniej alkoholem.
- Przelać do butelek, szczelnie zamknąć i zostawić na miesiąc.
Nalewki domowe