Mocne wino malinowe [PRZEPIS]: jak długo się robi, ile cukru wsypać?
2022-07-27
średni
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Świeże maliny można bez problemu kupić przez całe lato. Z tych pysznych i zdrowych owoców warto przygotować niezwykle aromatyczne, mocne domowe wino. Podajemy przepis na wino z malin!
Malinówka z cytryną na przeziębienie
Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym
Likier malinowy
Nalewka malinowa z ginem i miodem
SKŁADNIKI
- 7 kg malin
- 4 l wody
- 2,8 kg cukru
- matka drożdżowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny przebrać, opłukać (jeśli tego wymagają), osuszyć, zmiażdżyć i zalać częścią letniej, przegotowanej wody, a następnie dodać matkę drożdżową.
- Po 1 dniu fermentowania w miazdze przecedzić i wygnieść.
- Wytłoczyny zalać pozostałą częścią wody. Po 1 dniu przecedzić, a w uzyskanym soku rozpuścić na gorąco cukier i dodać na raty do moszczu.
- Pozostawić do sfermentowania. Po sklarowaniu wino przelać do butelek.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?