Mleko ryżowe - czym jest? Jak je przygotować? Jakie ma właściwości zdrowotne?

2021-03-29
Mleko ryżowe - czym jest? Jak je przygotować? Jakie ma właściwości zdrowotne?
Autor: Shutterstock Napój ryżowy można przygotować ze wszystkich rodzajów ryżu.
łatwy
20 min
4

Mleko ryżowe jest najciemniejszym rodzajem mleka roślinnego, dlatego częściej określa się je mianem napoju ryżowego. Nie zmienia to jednak faktu, że stanowi doskonały zamiennik tak dobrze znanego nam mleka krowiego. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak przygotować mleko ryżowe.

Mleko ryżowe - właściwości

Mleko ryżowe do doskonałe rozwiązanie nie tylko dla osób nietolerujących laktozy, ale również dla tych, którzy mają podwyższony poziom złego cholesterolu LDL. Dietetyce zwracają jednak szczególną uwagę na to, że nie zawiera ono odpowiednich ilości witamin A i D, dodawanych przez producentów do mleka ryżowego, które można kupić w sklepie. Niemniej jednak napój ten jest bardzo smaczny, a dodatkowo można urozmaicić jego smak za pomocą cynamonu czy wanilii.

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki ryżu
  • 2 litry wody
  • brązowy cukier do smaku (można stosować zamiennie z ksylitolem)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż należy wsypać do wody (jeżeli jest w woreczkach, to trzeba je rozciąć) i gotować na mały ogniu przez 2 godziny.
  • Następnie trzeba przelać całość do blendera i miksować przez 5-7 minut.
  • Później należy umieścić gazę jałową na sitku, ustawić je na garnku i przelać masę przez gazę. Następnie trzeba wycisnąć dokładnie zawartość. Powstały płyn to mleko ryżowe.