Mleko jaglane - jak zrobić mleko z kaszy jaglanej?
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Mleko jaglane to przepyszny odpowiednik mleka zwierzęcego, które można przygotować samemu w domu. Nie zawiera sztucznych barwników, ani konserwantów, a swoim smakiem zachwyci wszystkich wielbicieli mlecznych napojów. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka migdałów
- 3 szklanki wody
- łyżeczka ksylitolu lub 4 suszone daktyle
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały moczyć całą noc w wodzie, aby pozbyć pozbyć się zmagazynowanych w nich toksyn.
- Ugotować kaszę jaglaną i pozostawi do wystygnięcia.
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować przez 5 minut.
- Następnie należy położyć na sitku gazę jałową i ustawić je na garnku. Do tak przygotowanej konstrukcji wlać powstałą masę i mocno wycisnąć.
- Mleko jaglane nadaje się do spożycia przez 48 godzin. Należy przechowywać je w lodówce.