Mleko jaglane - jak zrobić mleko z kaszy jaglanej?

2021-03-29
Mleko jaglane - jak zrobić mleko z kaszy jaglanej?
Autor: Shutterstock Mleko z kaszy jaglanej.
łatwy
20 min
4

Mleko jaglane to przepyszny odpowiednik mleka zwierzęcego, które można przygotować samemu w domu. Nie zawiera sztucznych barwników, ani konserwantów, a swoim smakiem zachwyci wszystkich wielbicieli mlecznych napojów. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka migdałów
  • 3 szklanki wody
  • łyżeczka ksylitolu lub 4 suszone daktyle

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały moczyć całą noc w wodzie, aby pozbyć pozbyć się zmagazynowanych w nich toksyn. 
  • Ugotować kaszę jaglaną i pozostawi do wystygnięcia.
  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować przez 5 minut.
  • Następnie należy położyć na sitku gazę jałową i ustawić je na garnku. Do tak przygotowanej konstrukcji wlać powstałą masę i mocno wycisnąć.
  • Mleko jaglane nadaje się do spożycia przez 48 godzin. Należy przechowywać je w lodówce.