Melonówka - jak zrobić nalewkę z melona?
2021-08-31
łatwy
200 min
4
Jakie przetwory można zrobić z melona? W zasadzie, jakie tylko chcemy. Jednym z nich jest melonówka, nalewka z melona na bazie rumu. Domowej roboty słodka melonowa nalewka będzie nie tylko rarytasem na kameralnych imprezach, ale także rozgrzewającym napojem w zimowe dni. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitą nalewkę z melona.
SKŁADNIKI
- jeden dojrzały melon
- 250 g cukru
- 250 ml wody
- łyżeczkę kwasku cytrynowego
- 1/4 laski cynamonu
- pół litra spirytusu
- 250 ml rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierwszym krokiem do przyrządzenia melonówki jest obranie i pokrojenie w kostkę melona.
- Następnie przygotowujemy syrop z cukru, wody, kwasku cytrynowego i cynamonu. Doprowadzamy syrop do wrzenia, a następnie zalewamy nim pokrojonego melona. Całość szczelnie przykrywamy i odstawiamy na dobę.
- Następnego dnia zlewamy syrop i dodajemy sok odsączony z melona. Później mieszamy wszystko z alkoholami i rozlewamy do butelek.
- Po pewnym czasie, na dnie butelek może się wytrącić osad, dlatego przed spożyciem warto przelać nalewkę do innej butelki, pozostawiając osad z dnia.
- Gotową melonówkę odstawiamy na co najmniej kolejny dzień leżakowania, po czym jest już ona gotowa do spożycia.
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów