Likier kukułkowy to słodka przyjemność z mocą. Zrobisz go w kilka chwil
2022-12-16
łatwy
20 min
10
Likier kukułkowy to słodki i gęsty trunek, znakomity na zimowe wieczory. Delikatnie rozgrzewa i koi. Świetnie sprawdzi się teą na świąteczny stół lub prezent pod choinkę. Przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko i nie musi leżakować. Można go podawać od razu po wymieszaniu składników i schłodzeniu, choć jeśli poleżakuje 1-2 doby będzie jeszcze lepszy.
SKŁADNIKI
- 250-300 g kukułek
- 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 litra wódki 40%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukułki pokruszyć - przy pomocy malaksera lub wałka.
- Pokruszone kukułki wrzucić do rondelka i zalać mlekiem skondensowanym.
- Podgrzewać na małym ogniu, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą.
- Zdjąć z ognia i wystudzić, a następnie zmieszać z wódką i rozlać do butelek.
- Odstawić w chłodne miejsce, na 1-2 dni, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem wstrząsnąć, bo likier się rozwarstwia.
W formie 24 niskokaloryczne drinki