Likier kukułkowy to słodka przyjemność z mocą. Zrobisz go w kilka chwil

Likier kukułkowy
Autor: Shutterstock Likier kukułkowy to znakomity świąteczny trunek.
łatwy
20 min
10

Likier kukułkowy to słodki i gęsty trunek, znakomity na zimowe wieczory. Delikatnie rozgrzewa i koi. Świetnie sprawdzi się teą na świąteczny stół lub prezent pod choinkę. Przygotowuje się go bardzo łatwo i szybko i nie musi leżakować. Można go podawać od razu po wymieszaniu składników i schłodzeniu, choć jeśli poleżakuje 1-2 doby będzie jeszcze lepszy.

SKŁADNIKI

  • 250-300 g kukułek
  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 litra wódki 40%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kukułki pokruszyć - przy pomocy malaksera lub wałka.
  • Pokruszone kukułki wrzucić do rondelka i zalać mlekiem skondensowanym.
  • Podgrzewać na małym ogniu, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą.
  • Zdjąć z ognia i wystudzić, a następnie zmieszać z wódką i rozlać do butelek.
  • Odstawić w chłodne miejsce, na 1-2 dni, aby smaki się przegryzły.
  • Przed podaniem wstrząsnąć, bo likier się rozwarstwia.
W formie 24 niskokaloryczne drinki

Galeria: Świąteczne alkohole jak desery

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej