Lemoniada z marchwi z owocami sezonowymi - tradycyjny przepis z Pałuk

Lemoniada z marchwi z owocami sezonowymi - tradycyjny przepis z Pałuk
Autor: Shutterstock Marchewkowa lemoniada nie tylko nie jest droga, ale też bardzo zdrowa
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lemoniada z marchwi z owocami sezonowymi to przedwojenny pomysł na napój chłodzący z łatwo dostępnego i bardzo zdrowego warzywa, jakim jest marchewka. Startą marchewkę, po przygotowaniu lemoniady można wykorzystać na surówkę lub do ciasta marchewkowego. Polecam ten prosty pyszny napój w duchu zero waste.

Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, której autorką jest D. Wyrybkowska. Książka nosi tytuł: Praktyczna kuchnia domowa, została wydana w Żninie, w 1937 roku.

SKŁADNIKI

  • 50 dkg marchwi
  • 1 ½ litra wody
  • 25 dkg sezonowych owoców
  • cukier i sok z cytryn do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyszorować marchew pod bieżącą wodą, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce.
  • Do miazgi dolać wody, dobrze wymieszać i natychmiast płyn odcedzić przez gęste sito.
  • Do płynu dolać soku i skórki z cytryny do smaku, na końcu napój dosłodzić i wlać do szklanego dzbana.
  • Pokrajać cytrynę ostrym nożem w cieniutkie talarki (zamiast cytryn można użyć pomarańcze, truskawki itp.) włożyć do dzbana. Podawać natychmiast.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej