Lemoniada z marchwi z owocami sezonowymi - tradycyjny przepis z Pałuk
2022-07-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lemoniada z marchwi z owocami sezonowymi to przedwojenny pomysł na napój chłodzący z łatwo dostępnego i bardzo zdrowego warzywa, jakim jest marchewka. Startą marchewkę, po przygotowaniu lemoniady można wykorzystać na surówkę lub do ciasta marchewkowego. Polecam ten prosty pyszny napój w duchu zero waste.
Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, której autorką jest D. Wyrybkowska. Książka nosi tytuł: Praktyczna kuchnia domowa, została wydana w Żninie, w 1937 roku.
SKŁADNIKI
- 50 dkg marchwi
- 1 ½ litra wody
- 25 dkg sezonowych owoców
- cukier i sok z cytryn do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyszorować marchew pod bieżącą wodą, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce.
- Do miazgi dolać wody, dobrze wymieszać i natychmiast płyn odcedzić przez gęste sito.
- Do płynu dolać soku i skórki z cytryny do smaku, na końcu napój dosłodzić i wlać do szklanego dzbana.
- Pokrajać cytrynę ostrym nożem w cieniutkie talarki (zamiast cytryn można użyć pomarańcze, truskawki itp.) włożyć do dzbana. Podawać natychmiast.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?