Lecznicza nalewka z pigwy [przepis]
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Lecznicza nalewka z pigwy, znana także jako pigwówka, jest naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Nalewka pigwowa, pita w umiarkowanych ilościach, wspomoże leczenie grypy i przeziębienia. Ponadto jest dobra na problemy z żołądkiem.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub pigwowca
- 1 kg cukru
- 1 l wódki
- 1 l spirytusu
- 1 laska wanilii lub cynamonu (do wyboru)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce pigwy umyj, przekrój na cztery części i wyjmij gniazda nasienne oraz pestki. Następnie włóż owoce do słoików, zasyp cukrem i zamknij szczelnie. Odłóż je w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Co kilka dni wstrząsaj słoikami.
- Po kilku tygodniach zlej powstały syrop do słoika i zalej wódką i spirytusem. Owoce zmiksuj, wsyp do nich pokruszoną wanilię lub cynamon i dodaj do nalewki. Tak wstępnie przygotowana nalewka z pigwy powinna stać miesiąc w chłodnym i zacienionym miejscu.
- Po tym czasie przecedź nalewkę (np. przez gazę), zlej do butelek i odstaw na min. trzy miesiące. Dopiero po kilkumiesięcznym leżakowaniu jest gotowa do spożycia. Warto wiedzieć, że im dłużej będzie stała, tym będzie miała lepszy smak.
Nalewki domowe