Łatwy kompot z czereśni i agrestu bez cukru: napój na lato bez gotowania
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Kto z nas nie lubi kompotu z czereśni i agrestu? Słodko-kwaśny napój idealnie gasi pragnienie. Dzisiaj dzielę się z Wami łatwym przepisem na kompot bez cukru i bez długotrwałego gotowania. Prosty skład i czysty smak to największe zalety tego zdrowego napoju o smaku soczystego lata.
Ważne wskazówki przygotowania kompotu
Taki kompot bez gotowania i dodatku cukru można przygotować z każdego rodzaju owoców. W przypadku bardzo słodkich owoców wystarczy zachować proporcje 4:1, czyli 4 l wody 1 kg owoców. Jeśli owoce są mniej soczyste np. nektarynki, jabłka, gruszki, to należy przygotować kompot z proporcji 3:1, czyli 3 l wody na 1 kg owoców.
Można dodać przyprawy i aromatyczne zioła zgodnie z własnymi upodobaniami.
SKŁADNIKI
- 4 l wody
- 1 kg czereśni
- 200 g agrestu
- 2 ulistnione łodygi świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieczorem owoce włożyć do garnka, lekko ugnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków, wystarczy, żeby popękała skórka na owocach.
- Zalać wodą i podgrzewać do 95°C. Nie gotować, aby zachować jak najwięcej witamin.
- Zgasić ogień, przykryć pokrywką i zostawić do rana.
- Rano przecedzić, przechowywać w lodówce.