Kompot z suszu: przepis na tradycyjny wigilijny napój
Kompot wigilijny ma swoich zwolenników i przeciwników. Charakterystyczny smak i zapach dla jednych jest walorem, dla drugich - wadą. Dzieci na ogół go nie cierpią, starszych zaś zachwyca, bo przypomina im dzieciństwo. Jest przepis, który pogodzi jednych i drugich, a gości - zachwyci. Sprawdźcie, jak zrobić kompot wigilijny, który smakuje wszystkim.
Kompotowi wigilijnemu należy poświęcić czas. Powinien się gotować kilka godzin - wtedy będzie esencjonalny. Warto też wzbogacić nieco jego recepturę, by jego smak był wyjątkowy, niepowtarzalny.
Polecamy wigilijne kompoty:
Kompot z jabłek, który może zastąpić kompot z suszu
Grzaniec na wigilię:
Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?
Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym
Świąteczne likiery i nalewki:
Co to jest egg-nog? Kto go pije?
Nalewka zimowa na rumie, winie, miodzie i z przyprawą do piernika
Nalewka pomarańczowa na Boże Narodzenie - szybki przepis
SKŁADNIKI
- 3/4 kg śliwek bez pestek suszonych na słońcu
- 1/4 kg suszonych moreli nie siarczkowanych (czyli ciemnych)
- 1/4 kg suszonych jabłek
- 1/4 kg suszonych gruszek
- rodzynki
- miód do doprawienia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki zalej w dużym garnku zimną wodą tak, by je przykryła z ,,zapasem" 15-20 cm, i postaw na małym ogniu (w wodzie powinny się pojawiać drobne pęcherzyki powietrza).
- Gdy wywar zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 3-4 godziny.
- Wywar odlej do drugiego garnka, pozostawiając owoce w pierwszym. Zalej je wrzątkiem, tak by ledwo je przykryć i gotuj godzinę.
- Dolej gorący wywar do odstawionego wcześniej. Owoce znów zalej wrzątkiem i gotuj 10-15 minut.
- Jeśli wywar jest jeszcze esencjonalny, połącz z wcześniej odlanymi (i jeszcze raz zalej owoce wrzątkiem i je przegotuj), jeśli nie - odstaw, niech ostygnie.
- W razie potrzeby rozcieńcz go ostatnim, najsłabszym wywarem oraz - ewentualnie - dopraw miodem.