Kompot z suszu: przepis na tradycyjny wigilijny napój

2021-03-29
Natalia Kołakowska
Kompot z suszu: przepis na tradycyjne wigilijne danie
Autor: Shutterstock Kompot z suszu może smakować wyśmienicie, jeśli jego przygotowaniu poświęcimy trochę czasu.
średni
300 min
4

Kompot wigilijny ma swoich zwolenników i przeciwników. Charakterystyczny smak i zapach dla jednych jest walorem, dla drugich - wadą. Dzieci na ogół go nie cierpią, starszych zaś zachwyca, bo przypomina im dzieciństwo. Jest przepis, który pogodzi jednych i drugich, a gości - zachwyci. Sprawdźcie, jak zrobić kompot wigilijny, który smakuje wszystkim. 

Kompotowi wigilijnemu należy poświęcić czas. Powinien się gotować kilka godzin - wtedy będzie esencjonalny. Warto też wzbogacić nieco jego recepturę, by jego smak był wyjątkowy, niepowtarzalny.

Polecamy wigilijne kompoty:

Kompot z jabłek, który może zastąpić kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot imbirowy

Grzaniec na wigilię:

Jak zrobić grzane wino?

Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?

Grzane wino z żurawiną

Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym

Świąteczne likiery i nalewki:

Ajerkoniak domowej roboty

Co to jest egg-nog? Kto go pije?

Nalewka zimowa na rumie, winie, miodzie i z przyprawą do piernika

Nalewka pomarańczowa na Boże Narodzenie - szybki przepis

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg śliwek bez pestek suszonych na słońcu
  • 1/4 kg suszonych moreli nie siarczkowanych (czyli ciemnych)
  • 1/4 kg suszonych jabłek
  • 1/4 kg suszonych gruszek
  • rodzynki
  • miód do doprawienia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki zalej w dużym garnku zimną wodą tak, by je przykryła z ,,zapasem" 15-20 cm, i postaw na małym ogniu (w wodzie powinny się pojawiać drobne pęcherzyki powietrza).
  • Gdy wywar zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 3-4 godziny.
  • Wywar odlej do drugiego garnka, pozostawiając owoce w  pierwszym. Zalej je wrzątkiem, tak by ledwo je przykryć i gotuj godzinę.
  • Dolej gorący wywar do odstawionego wcześniej. Owoce znów zalej wrzątkiem i gotuj 10-15 minut.
  • Jeśli wywar jest jeszcze esencjonalny, połącz z wcześniej odlanymi (i jeszcze raz zalej owoce wrzątkiem i je przegotuj), jeśli nie - odstaw, niech ostygnie.
  • W razie potrzeby rozcieńcz go ostatnim, najsłabszym wywarem oraz - ewentualnie - dopraw miodem.
Natalia Kołakowska