Kompot z suszonych owoców: przepis na aromatyczny wigilijny napój

2021-03-31
Kompot z suszonych owoców: przepis na aromatyczny wigilijny napój
Autor: Shutterstock Kompot z suszonych owoców może mieć za każdym razem inny smak - w zależności od tego jakie proporcje owoców wybierzemy
łatwy
30 min
4

Kompot z suszu to potrawa wigilijna, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Spróbuj przygotować go w taki sposób, żeby smakował wszystkim twoim gościom. Dodaj suszone owoce, goździki, korę cynamonu, a sam zapach wprawi wszystkich w świąteczny nastrój! Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki suszonych owoców
  • 2 łyżki cukru
  • goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • plasterek cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone owoce (figi, śliwki, jabłka, gruszki...) sparzyć, odcedzić na sicie, włożyć do garnka, zalać wodą, odstawić na godzinę.
  • Dodać goździki i cynamon, gotować ok. 30 minut w tej samej wodzie.
  • Pod koniec gotowania dodać cukier i plasterek cytryny. Wystudzić. 
Beszamel - Kompot z suszu owocowego