Kompot z suszonych owoców: przepis na aromatyczny wigilijny napój
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Kompot z suszu to potrawa wigilijna, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Spróbuj przygotować go w taki sposób, żeby smakował wszystkim twoim gościom. Dodaj suszone owoce, goździki, korę cynamonu, a sam zapach wprawi wszystkich w świąteczny nastrój! Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki suszonych owoców
- 2 łyżki cukru
- goździki
- kawałek kory cynamonu
- plasterek cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone owoce (figi, śliwki, jabłka, gruszki...) sparzyć, odcedzić na sicie, włożyć do garnka, zalać wodą, odstawić na godzinę.
- Dodać goździki i cynamon, gotować ok. 30 minut w tej samej wodzie.
- Pod koniec gotowania dodać cukier i plasterek cytryny. Wystudzić.
Beszamel - Kompot z suszu owocowego