Dereń jadalny: kompot z derenia na zimę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Owoce derenia jadalnego stopniowo wracają do łask. Przygotowuje się z nich m.in. pyszną tradycyjną nalewkę - dereniówkę. Jednak warto się do nich przekonać jeszcze bardziej i zrobić przetwory na zimę z derenia. Podajemy przepis na kompot dereniowy do słoików.
Kompot z derenia najlepiej przygotować w słoikach typu twist-off lub feniks - o pojemności 0,5 litra. Świetnie smakuje w połączeniu z innymi kompotami, np. z gruszek czy winogron.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych owoców derenia jadalnego
- 250 g cukru
- 0,75 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wypłukać owoce, przebrać, usunąć resztki kielicha kwiatowego. Wsypać na sito, przelać wodą, osączyć i ułożyć w słoikach.
- Zagotować syrop z wody i cukru. Gorącą zalewę wlać do słoików. Zamknąć, pasteryzować ok. 25 minut w temperaturze 95 stopni.