Dereń jadalny: kompot z derenia na zimę

Dereń jadalny: kompot z derenia na zimę
Autor: Shutterstock Z derenia jadalnego można przygotować soki, kompoty, konfitury czy słynną nalewkę dereniówkę
łatwy
30 min
4

Owoce derenia jadalnego stopniowo wracają do łask. Przygotowuje się z nich m.in. pyszną tradycyjną nalewkę - dereniówkę. Jednak warto się do nich przekonać jeszcze bardziej i zrobić przetwory na zimę z derenia. Podajemy przepis na kompot dereniowy do słoików.

Kompot z derenia najlepiej przygotować w słoikach typu twist-off lub feniks - o pojemności 0,5 litra. Świetnie smakuje w połączeniu z innymi kompotami, np. z gruszek czy winogron.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych owoców derenia jadalnego
  • 250 g cukru
  • 0,75 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wypłukać owoce, przebrać, usunąć resztki kielicha kwiatowego. Wsypać na sito, przelać wodą, osączyć i ułożyć w słoikach.
  • Zagotować syrop z wody i cukru. Gorącą zalewę wlać do słoików. Zamknąć, pasteryzować ok. 25 minut w temperaturze 95 stopni.