Kawa z limonką - pomysł na niesamowicie odświeżającą kawę mrożoną
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kawę z limonką na zimno nazywa się niekiedy kawowym mohito. Nie bez powodu, ten prosty napój orzeźwia, chłodzi i pobudza. A przygotowanie go jest bardzo proste. To w zasadzie lemoniada kawowa, łącząca cytrusową kwasowość z odważnym smakiem espresso.
Jakiej kawy użyć do kawy z limonką?
Do kawowego mohito można użyć dowolnego rodzaju kawy, może to być kawa naturalna parzona na gorąco - w ekspresie, kawiarce lub zaparzaczu i wystudzona. Świetnie nadaje się do tego kawa parzona na zimno czyli cold brew. Można również użyć kawy rozpuszczalnej. Sok z cytryny został pierwotnie dodany, aby poprawić smak ziaren kawy z niższej półki. Ale nie wahaj się użyć droższych ziaren — ten smaczny napój nie zrujnuje ich smaku.
Kawa z limonką nie tylko na zimno
Kawę z limonką podaje się również na ciepło. Pojedyncze lub podwójne espresso z dodatkiem plasterka limonki ma nawet swoją nazwę - giullermo, z kolei taka sama kawa z plastrem cytryny to romano.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kawy
- 0,5 szklanki soku wyciśniętego z limonki
- 3 łyżki syropu cukrowego
- plasterki limonki
- lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W większym naczyniu wymieszać zaparzoną kawę, sok z limonki i syrop cukrowy.
- Do szklanek włożyć po kilka kostek lody, zalać kawą, udekorować plastrami limonki.