Kawa z limonką - pomysł na niesamowicie odświeżającą kawę mrożoną

Kawa z limonką
Autor: Shutterstock Kawa z limonką
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kawę z limonką na zimno nazywa się niekiedy kawowym mohito. Nie bez powodu, ten prosty napój orzeźwia, chłodzi i pobudza. A przygotowanie go jest bardzo proste. To w zasadzie lemoniada kawowa, łącząca cytrusową kwasowość z odważnym smakiem espresso.

Jakiej kawy użyć do kawy z limonką?

Do kawowego mohito można użyć dowolnego rodzaju kawy, może to być kawa naturalna parzona na gorąco - w ekspresie, kawiarce lub zaparzaczu i wystudzona. Świetnie nadaje się do tego kawa parzona na zimno czyli cold brew. Można również użyć kawy rozpuszczalnej.  Sok z cytryny został pierwotnie dodany, aby poprawić smak ziaren kawy z niższej półki. Ale nie wahaj się użyć droższych ziaren — ten smaczny napój nie zrujnuje ich smaku.

Kawa z limonką nie tylko na zimno

Kawę z limonką podaje się również na ciepło. Pojedyncze lub podwójne espresso z dodatkiem plasterka limonki ma nawet swoją nazwę - giullermo, z kolei taka sama kawa z plastrem cytryny to romano.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kawy
  • 0,5 szklanki soku wyciśniętego z limonki
  • 3 łyżki syropu cukrowego
  • plasterki limonki
  • lód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W większym naczyniu wymieszać zaparzoną kawę, sok z limonki i syrop cukrowy.
  • Do szklanek włożyć po kilka kostek lody, zalać kawą, udekorować plastrami limonki.
Kawa w ciąży. Zakazana czy nie?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej