Kawa latte z pieprzem: przepis na napój na długie zimowe wieczory
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Kawa latte z pieprzem doskonale smakuje i pięknie wygląda. Na pewno sprawdzi się jako smaczny początek długiego zimowego wieczoru.
SKŁADNIKI
- 0,6 g zmielonego pieprzu
- 10 ml syropu waniliowego
- 100 ml spienionego mleka
- 30 ml espresso
- pianka z mleka
- słodka posypka karmelowo-waniliowa lub ziarenka czerwonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szklanki wsypać świeżo zmielony pieprz, dodać syrop i gorące spienione mleko.
- Na mleko delikatnie dozować espresso przygotowane np. w ekspresie ciśnieniowym, tak by powstała warstwa kawy.
- Kawę udekorować mleczną pianką (piankę można zrobić specjalnym przyrządem albo dyszą w ekspresie ciśnieniowym), słodką posypką albo ziarenkami czerwonego pieprzu.