Jesienny likier dyniowy z dodatkiem przyprawy 5 smaków. Rozgrzewa lepiej niż herbatka i kocyk

Likier dyniowy
Autor: Shutterstock Likier dyniowy to idealny trunek na jesienne wieczory.
łatwy
60 min
10

Likier dyniowy z dodatkiem przyprawy 5 smaków to hit jesieni. Cudownie rozgrzewa i ciepło otula dzięki aromatycznym przyprawom korzennym. I nie trzeba na niego długo czekać, bo gotowy do degustacji jest już po kilkunastu dniach.

Już przygotowanie korzennego syropu do likieru daje mega przyjemność, bo po domu rozchodzi się obezwładniający i kojący jednocześnie zapach przypraw. Będzie on pobudzał zmysł węchu jeszcze przez wiele godzin, możliwe że do kolejnego wieczoru, kiedy wreszcie będziemy mogli spróbować cudownego bursztynowego trunku. A gdy już będzie gotowy ułóżcie sobie wygodnie poduszeczki na kanapie, zapalcie nastrojową lampę lub świeczkę, zasiądźcie wygodnie z kieliszkiem likieru w dłoni i po prostu rozkoszujcie się chwilą. Choćby miała trwać tylko kilka minut.

Przepis na likier z pieczonej dyni i przyprawy 5 smaków

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg dyni piżmowej
  • 0,7 l wódki
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • Oraz:
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 2 szklanki wody
  • lub
  • 2 opakowania gotowej przyprawy 5 smaków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię umyć, obrać, przekroić i oczyścić z nasion i włókien.
  • Miąższ pokroić w 1,5 -centymetrowa kostkę i rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 180 st.C rzez ok 20 minut, aż dynia zrobi się miękka, nie powinna się jednak rozpadać.
  • Wyjąć blaszkę z piekarnika i odstawić aby dynia całkowicie wystygła, po czym przełożyć do słoja i zalać wódką.
  • Wódki powinno być tyle, aby całkowicie przykryła dynię plus 2-3 cm nad nią. Odstawić słój w chłodne i ciemne miejsce.
  • Proces infuzji trwa od tygodnia do kilkunastu dni, co 2-3 dni warto wstrząsnąć słojem i spróbować, czy stopień nasycenia smakiem i aromatem dyni nam odpowiada.
  • Jeśli tak, dynię przecedzić przez gazę do czystego słoika. Odstawić na czas przygotowywania syropu.
  • W garnku wymieszać oba rodzaje cukru, wodę i przyprawy. Podgrzewać na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Gdy mikstura zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5-7 minut, a następnie odstawić syrop do wystygnięcia.
  • Całkowicie wystudzony syrop przecedzić i dodać do indukowanego dynią alkoholu. Dokładnie wymieszać.
  • Likier rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 24 godziny, aby odpoczął.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej