Jak zrobić kwas chlebowy?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba, świetnie gaszący pragnienie. Na wschodzie Europy kwas jest znany od wieków. Jak go zrobić? Tajniki jego przygotowania były jasne dla naszych prababek - a czy my umiemy zrobić kwas chlebowy?
Ważne!
Uważać przy odkręcaniu - może wybuchnąć.
Najlepiej wstawić butelki do lodówki i tam przechowywać.
Kwas chlebowy w Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym, W Polsce również cieszy się popularnością. Możemy go kupić w sklepie, ale też przygotować w domu. Nie jest to zbyt skomplikowane. Potrzebujemy tylko dobrego chleba razowego, najlepiej domowego, drożdży i cukru.
SKŁADNIKI
- 5 l źródlanej wody,
- 50 dag chleba razowego,
- 1 szklanka cukru,
- 50 g drożdży,
- rodzynki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb pokroić na kromki i podsuszyć w piekarniku.
- Ostudzone kromki zalać ciepłą, przegotowaną wodą, odstawić na 3 godziny.
- Dodać drożdże roztarte z cukrem. Odstawić na dobę.
- Po tym czasie przecedzić przez gazę.
- Do każdej butelki wrzucić po kilka rodzynek i zalać kwasem do wysokości 3/4 butelki.
- Dobrze zakręcić. Postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Po 3 dniach napój jest gotowy do picia.