Jak zrobić kwas chlebowy?

jak-zrobic-kwas-chlebowy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kwas chlebowy dostępny w sklepach jest dość drogi i bardzo słodki - warto go zastąpić kwasem przygotowanym samodzielnie
łatwy
30 min
4

Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba, świetnie gaszący pragnienie. Na wschodzie Europy kwas jest znany od wieków. Jak go zrobić? Tajniki jego przygotowania były jasne dla naszych prababek - a czy my umiemy zrobić kwas chlebowy?

Ważne!

Uważać przy odkręcaniu - może wybuchnąć.

Najlepiej wstawić butelki do lodówki i tam przechowywać.

Kwas chlebowy w Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym, W Polsce również cieszy się popularnością. Możemy go kupić w sklepie, ale też przygotować w domu. Nie jest to zbyt skomplikowane. Potrzebujemy tylko dobrego chleba razowego, najlepiej domowego, drożdży i cukru.

SKŁADNIKI

  • 5 l źródlanej wody,
  • 50 dag chleba razowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 50 g drożdży,
  • rodzynki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb pokroić na kromki i podsuszyć w piekarniku.
  • Ostudzone kromki zalać ciepłą, przegotowaną wodą, odstawić na 3 godziny.
  • Dodać drożdże roztarte z cukrem. Odstawić na dobę.
  • Po tym czasie przecedzić przez gazę.
  • Do każdej butelki wrzucić po kilka rodzynek i zalać kwasem do wysokości 3/4 butelki.
  • Dobrze zakręcić. Postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.
  • Po 3 dniach napój jest gotowy do picia.
Marta Balko
więcej