Jak zrobić domowe wino musujące? Dobry przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Wino musujące łatwo kupić, ale o wiele przyjemniej zrobić je samodzielnie. Podajemy łatwy, dobry przepis na domowe wino musujące, które zrobi furorę np. podczas sylwestra.
SKŁADNIKI
- 0,65 litra białego wina wytrawnego
- 10 ml winiaku albo żubrówki
- 50-60 ml syropu cukrowego
- 6 g kwasku cytrynowego
- 5 g sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wymytej i wysuszonej butelki szampanówki o pojemności 0,75 litra wlać 10 ml winiaku zmieszanego z syropem cukrowym, dopełnić sklarowanym winem białym wytrawnym (o mocy ok. 12 proc. obj. alkoholu), zostawiając wolną przestrzeń w całej szyjce (wysokości ok. 10 cm).
- Na koniec dodać mieszaninę złożoną z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej.
- Butelkę należy natychmiast zakorkować, zabezpieczyć korek drutem, po czym w pozycji leżącej umieścić w chłodnym miejscu (najlepiej w chłodziarce). Po 7 dniach wino musujące nadaje się do picia.