Jak zrobić dobre wino grzane? Podajemy przepis na grzaniec z suszoną żurawiną
2021-11-16
łatwy
15 min
4
Powrót do domu z nart lub spaceru? Za długie oczekiwanie na przystanku? Grzane wino rozgrzeje cię i być może uchroni przed infekcją. Podajemy przepis na grzaniec z żurawiną, który zrobisz dosłownie w parę minut.
SKŁADNIKI
- litr czerwonego wina półsłodkiego lub wytrawnego
- 5-6 suszonych goździków
- 3-4 laski cynamonu
- 3-4 gwiazdki anyżu
- kawałek (ok. 2 cm) kłącza świeżego imbiru
- pół szklanki suszonej słodkiej żurawiny (zostaw kilka owoców do dekoracji)
- 4 mandarynki
- 3 łyżki miodu naturalnego (do wina wytrawnego możesz użyć więcej miodu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wino czerwone wlej do garnka o pojemności około 1,5-2 litry. Dorzuć przyprawy korzenne - goździki, laski cynamonu, gwiazdki anyżu. Podgrzewaj całość na małym ogniu (nie dopuszczając do zagotowania się płynu). Zestaw garnek z palnika.
- Kłącze świeżego imbiru obierz ze skórki, potnij w cienkie plasterki. Wrzuć do grzańca. Dodaj suszoną żurawinę, a także obrane ze skórki i podzielone na cząstki mandarynki.
- Garnek z winem ustaw ponownie na palniku z małym ogniem. Po około minucie, gdy owoce wchłoną nieco wina, zestaw z palnika.
- Dopraw do smaku miodem.
- Przelej do szklanek (najlepiej z uchwytem). Postaraj się, by w każdej szklance znalazły się owoce i przyprawy korzenne. Podawaj wino jeszcze gorące.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny