Imbirówka, czyli nalewka imbirowa - przepis

2021-08-31
Imbirówka, czyli nalewka imbirowa - przepis
Autor: Shutterstock Imbirówka, czyli nalewka imbirowa - pierwsza pomoc gdy coś nas bierze!
łatwy
25 min
4

Imbirówka, czyli nalewka imbirowa, przygotowana jeszcze z dodatkiem cytryn, to niezawodny środek mogący oddalić przeziębienie - ale tylko dla dorosłych. Rozgrzeje w chłodne wieczory i przy okazji poprawi też trawienie. Niezastąpiona gdy na dworze zimno! Wypróbuj ten łatwy  przepis na imbirówkę.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 200 g świeżego imbiru
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru (może być brązowy)
  • 100 ml wody
  • 0,5 l wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  • Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich całą skórkę i wyciskamy sok – do garnuszka.
  • Imbir, skórkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut – do rozpuszczenia cukru.
  • Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika. Całość dopełniamy wódką.
  • Możemy dodać jeszcze plastry kolejnej cytryny.
  • Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie. Mieszamy co jakiś czas.
  • Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl