Domowe wino z czarnych porzeczek: przepis

Domowe wino z czarnych porzeczek: przepis
Autor: pixabay.com Porzeczki - doskonałe owoce do produkcji wina.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Alkohole własnej produkcji smakują najlepiej, dlatego też polecamy ich przygotowywanie z sezonowych produktów. Podajemy przepis na sezonowe wino z czarnych porzeczek, które dzięki odciskaniu moszczu będzie niezwykle aromatyczne. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 10 kg czarnych porzeczek
  • 3,35 kg cukru
  • 6-8 l wody
  • drożdże winne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować matkę drożdżową: wlać do buteleczki 0,2 l wody o temperaturze 20 stopni i dosypać do niej jedną dawkę drożdży. Pozostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej.
  • Owoce umyć, przebrać i zmiażdżyć, a następnie zalać gorącą wodą w takiej ilości, aby przykryła porzeczki.
  • Po kilku godzinach wycisnąć moszcz.
  • Wyciśniętą miazgę powtórnie zalać gorącą wodą i po kilku godzinach wycisnąć.
  • Moszcz zasypać cukrem, dodać matkę drożdżową i odstawić na 20 dni, co jakiś czas potrząsając butlą.
  • Po 3 miesiącach przefiltrować wino i przelać je do butelek. Zakorkować i odstawić do leżakowania na minimum 6 miesięcy.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?