Domowe wino z czarnych porzeczek: przepis
2023-07-20
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Alkohole własnej produkcji smakują najlepiej, dlatego też polecamy ich przygotowywanie z sezonowych produktów. Podajemy przepis na sezonowe wino z czarnych porzeczek, które dzięki odciskaniu moszczu będzie niezwykle aromatyczne. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 10 kg czarnych porzeczek
- 3,35 kg cukru
- 6-8 l wody
- drożdże winne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować matkę drożdżową: wlać do buteleczki 0,2 l wody o temperaturze 20 stopni i dosypać do niej jedną dawkę drożdży. Pozostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej.
- Owoce umyć, przebrać i zmiażdżyć, a następnie zalać gorącą wodą w takiej ilości, aby przykryła porzeczki.
- Po kilku godzinach wycisnąć moszcz.
- Wyciśniętą miazgę powtórnie zalać gorącą wodą i po kilku godzinach wycisnąć.
- Moszcz zasypać cukrem, dodać matkę drożdżową i odstawić na 20 dni, co jakiś czas potrząsając butlą.
- Po 3 miesiącach przefiltrować wino i przelać je do butelek. Zakorkować i odstawić do leżakowania na minimum 6 miesięcy.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Zobacz także:
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową
Listówka - nalewka z czarnej porzeczki