Domowa nalewka z anginki, czyli geranium. Działa wzmacniająco i przeciwbólowo

Nalewka z anginki
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Geranium, potocznie nazywane anginką w medycynie ludowej znane jest ze swoich właściwości antyseptycznych i uśmierzających ból. Nalewka alkoholowa z liści anginki znakomicie nadaje się więc jako pierwsza pomoc w przypadku przeziębienia, stłuczeń i bólu rożnego pochodzenia. Można stosować ją wewnętrznie - po kilka kropli samodzielnie lub dodawać do herbaty, lub zewnętrznie, nacierając bolące miejsca niewielką ilością tynktury. 

Nalewka z anginki w medycynie ludowej

Nalewka z anginki nie ma specjalnych walorów smakowych, więc picie jej dla przyjemności raczej odpada. Tradycyjnie przypisuje się jej jednak wiele potencjalnych korzyści prozdrowotnych. W medycynie ludowej zalecano ją jako domowy środek na wzmocnienie, pierwsza pomoc przy przeziębieniu lub jako remedium na ból. Pamiętajmy jednak, że domowe sposoby nie zastąpią profesjonalnej porady lekarskiej.

  • Na wzmocnienie - kilka kropli dziennie, samodzielnie lub z napojem
  • Przy przeziębieniu można stosować 3 razy dziennie 1 łyżeczkę nalewki i popić wodą, lub dodać do herbaty.
  • Na ból gardła - 1-2 łyżeczki nalewki wymieszać z wodą i roztworem płukać gardło.
  • Na bóle - mięśniowe, stawowe i kostne - smarować bolące miejsce 2-3 razy dziennie.
  • Na zmiany skórne - do przemywania.

Przepis na nalewkę z anginki

SKŁADNIKI

  • 1-2 garście pociętych liści anginki
  • 2-3 szklanki wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście anginki opłukać i osuszyć. Posiekać dość drobno.
  • Tak przygotowane włożyć do czystego, wyparzonego słoika i zalać alkoholem.
  • Słoik zakręcić i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co kilka dni słoikiem delikatnie potrząsnąć.
  • Następnie nalewkę przecedzić i przelać do butelki z ciemnego szklą. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Nalewki domowe
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej