Domowa nalewka z anginki, czyli geranium. Działa wzmacniająco i przeciwbólowo
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Geranium, potocznie nazywane anginką w medycynie ludowej znane jest ze swoich właściwości antyseptycznych i uśmierzających ból. Nalewka alkoholowa z liści anginki znakomicie nadaje się więc jako pierwsza pomoc w przypadku przeziębienia, stłuczeń i bólu rożnego pochodzenia. Można stosować ją wewnętrznie - po kilka kropli samodzielnie lub dodawać do herbaty, lub zewnętrznie, nacierając bolące miejsca niewielką ilością tynktury.
Nalewka z anginki w medycynie ludowej
Nalewka z anginki nie ma specjalnych walorów smakowych, więc picie jej dla przyjemności raczej odpada. Tradycyjnie przypisuje się jej jednak wiele potencjalnych korzyści prozdrowotnych. W medycynie ludowej zalecano ją jako domowy środek na wzmocnienie, pierwsza pomoc przy przeziębieniu lub jako remedium na ból. Pamiętajmy jednak, że domowe sposoby nie zastąpią profesjonalnej porady lekarskiej.
- Na wzmocnienie - kilka kropli dziennie, samodzielnie lub z napojem
- Przy przeziębieniu można stosować 3 razy dziennie 1 łyżeczkę nalewki i popić wodą, lub dodać do herbaty.
- Na ból gardła - 1-2 łyżeczki nalewki wymieszać z wodą i roztworem płukać gardło.
- Na bóle - mięśniowe, stawowe i kostne - smarować bolące miejsce 2-3 razy dziennie.
- Na zmiany skórne - do przemywania.
Przepis na nalewkę z anginki
SKŁADNIKI
- 1-2 garście pociętych liści anginki
- 2-3 szklanki wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście anginki opłukać i osuszyć. Posiekać dość drobno.
- Tak przygotowane włożyć do czystego, wyparzonego słoika i zalać alkoholem.
- Słoik zakręcić i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co kilka dni słoikiem delikatnie potrząsnąć.
- Następnie nalewkę przecedzić i przelać do butelki z ciemnego szklą. Przechowywać w ciemnym miejscu.