Czeremchówka: przepis na nalewkę z czeremchy
2021-08-31
łatwy
30 min
4
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy jest idealna na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia. Jak zrobić tę oryginalną nalewkę, znaną od czasów staropolskich.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców czeremchy
- 1 l wódki 40-proc.
- 500 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, oczyścić i odłożyć na 3 dni w przewiewne miejsce (wówczas utracą goryczkę i cierpki smak).
- Po tym czasie owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem, odstawić na 5–6 tygodni w chłodne miejsce, a następnie przefiltrować i przelać do butelek.
- Przed spożyciem nalewka powinna leżakować w chłodnym miejscu przez co najmniej pół roku.
Nalewki domowe