Cydr na ciepło - jak zrobić grzany cydr?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Na dworze zrobiło się już zimno i mało przyjemnie, ale ma to też swoje dobre strony – nadeszła pora na grzany cydr! Nie ma nic lepszego, niż kubek gorącego, pachnącego przyprawami korzennymi napoju, który naprawdę rozgrzewa. Aromat jabłek świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami i miodem. Sprawdź przepis na cydr wg Nigelli Lawson.
SKŁADNIKI
- 1 litr wytrawnego cydru jabłkowego
- 60 ml ciemnego rumu
- szklanka jabłkowo-imbirowej herbaty (zaparzonej z torebki) lub plasterek imbiru
- 40 g brązowego cukru
- 2 mandarynki
- 4 goździki
- 2 laski cynamonu (lub 2 łyżeczki tartego cynamonu)
- 2 świeże liście laurowe
- 2 ziarna kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie płyny wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i grzejemy na małym ogniu.
- Dwie mandarynki kroimy na pół i wbijamy w nie po goździku – wrzucamy do rondla.
- Dodajemy przyprawy i całość grzejemy, gotując prawie do wrzenia.