Aperol Spritz: bezalkoholowa wersja koktajlu soft

Apperol Spritz: bezalkoholowa wersja koktajlu soft
Autor: Shutterstock.com Bezalkoholowy koktajl Apperol Spritz w oszronionych kieliszkach
łatwy
5 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aperol Spritz to od kilku sezonów ulubiony letni koktajl. Co jednak, gdy nie chcemy lub nie możemy pić alkoholu? Oto bezalkoholowa wersja koktajlu Aperol Spritz Soft. Polecam na upalne popołudnie! 

Co to jest Aperol Spritz?

Aperol Spritz to letni luz, zabawa i ukojenie w jednym. Połączenie gorzkiego likieru pomarańczowego i prosecco uwodzi smakiem. Uwolnione z musującego wina bąbelki pieszczą podniebienie. Gorycz ziół chłodzi i tonizuje. Czy może być coś lepszego? Może! Wersja bez alkoholu, którą może wypić każdy. Kobieta w ciąży, kierowca samochodu, pracownik korporacji podczas przerwy na lunch, czy matka czuwająca na dziećmi - każdy może poczuć przyjemność picia koktajlu bez konsekwencji spożycia alkholu.

Jak przyrządzić soft Aperol Spritz?

No cóż, nie da się ukryć, że potrzebny jest syrop na gorzkich pomarańczach oraz coś musującego. Nie muszą to być markowe wyroby. Spróbujcie łączyć słodki syrop pomarańczowy z bardzo gorzkim tonikiem żurawinowym. Wszelkie bezalkoholowe eksperyment mile widziane. Koniecznie dodajcie plasterek lub dwa pomarańczy. I kilka kostek lodu dla orzeźwienia! 

SKŁADNIKI

  • 1 pomarańcza
  • 4-6 kostek lodu
  • 20 ml syropu pomarańczowego Spritz (np. Monin) lub po prostu syrop pomarańczowy i kropla angostury
  • 100 ml bezalkoholowego wina musującego lub toniku
  • gazowana woda mineralna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańczę umyć w gorącej wodzie i pokroić na plasterki.
  • Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu i jeden plasterek pomarańczy.
  • Wlać syrop pomarańczowy i bezalkoholowe wino musujące lub tonik.
  • Uzupełnić odrobiną wody mineralnej.
Beszamel: Lemoniada
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej