Zapiekane naleśniki z farszem "na bogato". W środku indyk i pekinka

Zapiekane naleśniki z farszem z indyka i pekinki
Autor: Shutterstock Zapiekane naleśniki z farszem z indyka i pekinki są bardzo sytym daniem
średni
50 min
4

Na chłodniejsze letnie dni nie ma jak zapiekanka. Co powiecie na zapiekane naleśniki z mięsno-kapuścianym nadzieniem, pieczone pod sosem pomidorowym?

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 JAJKA
  • MĄKA – POLECAM ORKISZOWĄ JASNĄ
  • 1-1,5 SZKL. GAZOWANEJ WODY MINERALNEJ
  • OK. PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
  • SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
  • OLEJ RZEPAKOWY
  • Farsz:
  • ok. 0,5 kg udźca z indyka (lub udka z kurczaka)
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ok. 0,5 szkl. bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, ostra papryka
  • sos pomidorowy:
  • 0,5 puszki pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
  • olej rzepakowy
  • sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: tarty ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto naleśnikowe: za pomocą miksera ubić jajka z dodatkiem soli i sody. Dodać przesianą mąkę, łyżkę oleju i wodę gazowaną – zmiksować całość. Konsystencję ciasta regulować wodą i mąką.
  • Usmażyć naleśniki na oleju rzepakowym, osączyć je na papierowym ręczniku.
  • Zmielić mięso.
  • Kapustę pekińską poszatkować.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Przyrządzić farsz: podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso. Smażyć, aż straci różowy kolor. Po chwili dodać bulion – dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z koncentratem. Doprawić solą, pieprzem, bazylią. Gdy sos odparuje, dodać poszatkowaną kapustę.
  • Przygotować sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę i połączyć składniki, energicznie mieszając. Następnie dodać chłodne mleko – tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Przygotować sos pomidorowy: na oleju podsmażyć szybko czosnek przeciśnięty przez praskę, uważając, aby się nie przypalił, bo zgorzknieje. Dodać pomidory z puszki z koncentratem. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, suszoną cebulą i ostrą papryką. Chwilę całość podsmażyć.
  • Na przygotowane naleśniki rozłożyć farsz, a na to cienką warstwę sosu beszamelowego. Zwinąć w rulony.
  • Naleśniki z farszem ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość przykryć sosem pomidorowym.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180–200ºC i zapiekać ok. 10 minut pod przykryciem, następnie 10–15 minut bez przykrycia, oprószywszy całość serem.
  • Zapiekankę podawać ciepłą, ozdobioną listkami świeżej bazylii.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej