Zapiekane naleśniki z ciecierzycą: przepis na wegańskie taquitos
2021-05-12
łatwy
25 min
4
Zapiekane naleśniki z ciecierzycą przyprawione pikantnie są przepyszne. Uwielbiam je w wersji meksykańskie, czyli chrupiące taquitos. Zamiast je smażyć, zapiekam w piekarniku. To czysta oszczędność. Mniej oleju, mniej odoru smażeniny, mniej sprzątania. Do tego są zdrowsze od smażonych. Oto przepis na łatwe wegańskie naleśniki z ciecierzycą zapieczone na chrupko!
SKŁADNIKI
- 10 naleśników lub pszennych tortilli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 średniej wielkości cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 papryka czerwona, posiekana
- 1 puszka ciecierzycy, osączona i opłukana
- 100 ml przecieru pomidorowego (passata)
- 3 łyżki keczupu pikantnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego
- 1/4 łyżeczki chili mielonego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepłukaną i osączoną z wody ciecierzycę przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Smaż przez 3 minuty, dodaj suche przyprawy i smaż przez kolejną 1 minutę.
- Dodać na patelnie ciecierzycę oraz przecier pomidorowy i keczup. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-4 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 210°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Na każdym naleśniku umieść 2 łyżki nadzienia. Mocno zwiń w roladkę.
- Roladki umieść na blasze. Ułóż je ciasno jedna obok drugiej. Za pomocą pędzla posmaruj olejem.
- Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut. Do momentu, gdy będą złotobrązowe i chrupiące.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?