Zapiekane naleśniki z ciecierzycą: przepis na wegańskie taquitos

Zapiekane naleśniki z ciecierzycą: przepis na wegańskie taquitos
Autor: Shutterstock Zapiekane naleśniki z pikantnym farszem z ciecierzycą, czyli meksykańskie taquitos
łatwy
25 min
4

Zapiekane naleśniki z ciecierzycą przyprawione pikantnie są przepyszne. Uwielbiam je w wersji meksykańskie, czyli chrupiące taquitos. Zamiast je smażyć, zapiekam w piekarniku. To czysta oszczędność. Mniej oleju, mniej odoru smażeniny, mniej sprzątania. Do tego są zdrowsze od smażonych. Oto przepis na łatwe wegańskie naleśniki z ciecierzycą zapieczone na chrupko!

SKŁADNIKI

  • 10 naleśników lub pszennych tortilli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 papryka czerwona, posiekana
  • 1 puszka ciecierzycy, osączona i opłukana
  • 100 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego
  • 1/4 łyżeczki chili mielonego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepłukaną i osączoną z wody ciecierzycę przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Smaż przez 3 minuty, dodaj suche przyprawy i smaż przez kolejną 1 minutę.
  • Dodać na patelnie ciecierzycę oraz przecier pomidorowy i keczup. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-4 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 210°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  • Na każdym naleśniku umieść 2 łyżki nadzienia. Mocno zwiń w roladkę.
  • Roladki umieść na blasze. Ułóż je ciasno jedna obok drugiej. Za pomocą pędzla posmaruj olejem.
  • Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut. Do momentu, gdy będą złotobrązowe i chrupiące.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej