Warzywne naleśniki: przebój kuchni azjatyckiej za grosze
2021-10-10
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Warzywne naleśniki to specjalność kuchni azjatyckiej. Dodawane warzywa można dowolnie zmieniać pod warunkiem, że szybko się smażą. Naleśniki są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. To sprytny sposób na zjedzenie większej ilości warzyw! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 1 pęczek grubego szczypioru
- 1 słodki ziemniak
- 1 mała cukinia
- 2 pieczarki
- 1 papryczka chili
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1½ szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić drobno. Szczypior pociąć na odcinki długości 5 cm.
- Batata i cukinię pokroić na zapałkę, czyli w cienkie słupki.
- Pieczarki pokroić na plasterki. Papryczkę chili drobno posiekać.
- Do miski dodać pokrojoną cebulę, szczypior, słodkiego ziemniaka i cukinię oraz chili. Wymieszać.
- Do warzyw dodać mąkę, wodę i sól. Ponownie wymieszać, aby lepkie ciasto pokryło warzywa.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać połowę masy. Rozłożyć ją cienką warstwą. Na wierzchu ułożyć połowę plasterków pieczarek.
- Smażyć na średnim ogniu z jednej strony przez 3 minuty. Następnie przewrócić naleśnik. Dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Smażyć kolejne 3 minuty.
- To samo powtórzyć z pozostałą masą na naleśnik.
- Podawać póki chrupiące. Najlepiej smakuje z kiszonym kimchi.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne