Warzywne naleśniki: przebój kuchni azjatyckiej za grosze

Warzywne naleśniki: przebój kuchni azjatyckiej za grosze
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Warzywne naleśniki to specjalność kuchni azjatyckiej. Dodawane warzywa można dowolnie zmieniać pod warunkiem, że szybko się smażą. Naleśniki są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. To sprytny sposób na zjedzenie większej ilości warzyw! Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 1 pęczek grubego szczypioru
  • 1 słodki ziemniak
  • 1 mała cukinia
  • 2 pieczarki
  • 1 papryczka chili
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić drobno. Szczypior pociąć na odcinki długości 5 cm. 
  • Batata i cukinię pokroić na zapałkę, czyli w cienkie słupki. 
  • Pieczarki pokroić na plasterki. Papryczkę chili drobno posiekać. 
  • Do miski dodać pokrojoną cebulę, szczypior, słodkiego ziemniaka i cukinię oraz chili. Wymieszać. 
  • Do warzyw dodać mąkę, wodę i sól. Ponownie wymieszać, aby lepkie ciasto pokryło warzywa. 
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać połowę masy. Rozłożyć ją cienką warstwą. Na wierzchu ułożyć połowę plasterków pieczarek.
  • Smażyć na średnim ogniu z jednej strony przez 3 minuty. Następnie przewrócić naleśnik. Dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Smażyć kolejne 3 minuty. 
  • To samo powtórzyć z pozostałą masą na naleśnik. 
  • Podawać póki chrupiące. Najlepiej smakuje z kiszonym kimchi. 
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej