Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami to świetna propozycja obiadowa. Można je podać również na kolację. Są doskonałym daniem samodzielnym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by podać je z surówką, czy mięsem w sosie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 350 g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 50 g masła
- 260 g mąki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 40 ml oleju roślinnego
- 500 ml mleka
- 1 pęczek świeżego koperku lub szczypiorku lub natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg pokruszyć, dodać mleko i ubić razem do uzyskania jednorodnej płynnej masy.
- Następnie do płynnej masy dodać cukier, sól i po 1 jajku, nadal miksując.
- Dodawać po 2 łyżki mąki i miksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać masło i olej.
- Koperek posiekać nożem, dodać do ciasta. Wymieszać łyżką.
- Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Ciasto nabierać łyżką wazową i smażyć naleśniki na słabym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony.