Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami

2021-03-29
Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami to świetna propozycja obiadowa. Można je podać również na kolację. Są doskonałym daniem samodzielnym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by podać je z surówką, czy mięsem w sosie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 350 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • 260 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 500 ml mleka
  • 1 pęczek świeżego koperku lub szczypiorku lub natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg pokruszyć, dodać mleko i ubić razem do uzyskania jednorodnej płynnej masy.
  • Następnie do płynnej masy dodać cukier, sól i po 1 jajku, nadal miksując.
  • Dodawać po 2 łyżki mąki i miksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać masło i olej.
  • Koperek posiekać nożem, dodać do ciasta. Wymieszać łyżką.
  • Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Ciasto nabierać łyżką wazową i smażyć naleśniki na słabym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony.