Racuchy z amarantusa
      2021-03-30
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          2
      
    Amarantus był nazywany złotem Inków. Wysoka zawartość skwalenu sprawia, że może opóźniać starzenie się organizmu, zapobiegać miażdżycy i niektórym nowotworom. Nie zawiera glutenu - można go podawać chorym na celiakię, hiperlipidemię, anemię, miażdżycę, cukrzycę.
SKŁADNIKI
- 35 dag mąki z amarantusa
 - łyżeczka świeżych drożdży
 - duża cebula
 - olej do smażenia (np. rzepakowy)
 - majeranek
 - tymianek
 - szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
 - Mąkę z amarantusa wymieszaj z cebulą, pokruszonymi drożdżami, solą, majerankiem i tymiankiem.
 - Dodaj tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
 - Odstaw je na 15 minut do wyrośnięcia.
 - Do ciasta dodaj zeszkloną cebulę, jeśli lubisz - możesz też dodać drobno posiekaną paprykę
 - Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką małe porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
 - Podawaj z surówką warzywną, np. z marchewki lub kapusty i sosem pomidorowym.