Racuchy z amarantusa

Racuchy z amarantusa
Autor: ThinkStockPhotos Racuchy z amarantusa, czyli pyszne placuszki odżywcze
łatwy
35 min
2

Amarantus był nazywany złotem Inków. Wysoka zawartość skwalenu sprawia, że może opóźniać starzenie się organizmu, zapobiegać miażdżycy i niektórym nowotworom. Nie zawiera glutenu - można go podawać chorym na celiakię, hiperlipidemię, anemię, miażdżycę, cukrzycę.

SKŁADNIKI

  • 35 dag mąki z amarantusa
  • łyżeczka świeżych drożdży
  • duża cebula
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • majeranek
  • tymianek
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
  • Mąkę z amarantusa wymieszaj z cebulą, pokruszonymi drożdżami, solą, majerankiem i tymiankiem.
  • Dodaj tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  • Odstaw je na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do ciasta dodaj zeszkloną cebulę, jeśli lubisz - możesz też dodać drobno posiekaną paprykę
  • Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką małe porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Podawaj z surówką warzywną, np. z marchewki lub kapusty i sosem pomidorowym.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej