Racuchy z amarantusa
2021-03-30
łatwy
35 min
2
Amarantus był nazywany złotem Inków. Wysoka zawartość skwalenu sprawia, że może opóźniać starzenie się organizmu, zapobiegać miażdżycy i niektórym nowotworom. Nie zawiera glutenu - można go podawać chorym na celiakię, hiperlipidemię, anemię, miażdżycę, cukrzycę.
SKŁADNIKI
- 35 dag mąki z amarantusa
- łyżeczka świeżych drożdży
- duża cebula
- olej do smażenia (np. rzepakowy)
- majeranek
- tymianek
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
- Mąkę z amarantusa wymieszaj z cebulą, pokruszonymi drożdżami, solą, majerankiem i tymiankiem.
- Dodaj tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Odstaw je na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do ciasta dodaj zeszkloną cebulę, jeśli lubisz - możesz też dodać drobno posiekaną paprykę
- Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką małe porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj z surówką warzywną, np. z marchewki lub kapusty i sosem pomidorowym.