Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni

Racuchy budyniowe
Autor: Shutterstock Racuchy można polać syropem lub oprószyć cukrem pudrem
łatwy
30 min
4

Racuchy budyniowe z owocami jagodowymi to pyszny deser lub słodki posiłek dla każdego. Puszyste placki prosto z patelni polane miodem lub syropem z dodatkiem świeżych owoców to prawdzie niebo na talerzu. Idealne danie na lato, gdy owoców jest pod dostatkiem. Zimą budyniowe racuchy można podać z ciepłym sosem czekoladowym lub owocowym musem.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • miód lub syrop klonowy lub syrop z agawy
  • ulubione owoce jagodowe: truskawki, maliny, borówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować puszyste racuchy budyniowe należy najpierw wymieszać jogurt z rozkłóconym jajkiem i szczyptą soli.
  • Następnie dodać mąkę i budyń śmietankowy oraz proszek do pieczenia, dobrze zmiksować. Ciasto na racuchy odstawić na kilka-kilkanaście minut, aby odpoczęło.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta.
  • Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z miodem i świeżymi owocami lub słodkim sosem.