Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Racuchy budyniowe z owocami jagodowymi to pyszny deser lub słodki posiłek dla każdego. Puszyste placki prosto z patelni polane miodem lub syropem z dodatkiem świeżych owoców to prawdzie niebo na talerzu. Idealne danie na lato, gdy owoców jest pod dostatkiem. Zimą budyniowe racuchy można podać z ciepłym sosem czekoladowym lub owocowym musem.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- miód lub syrop klonowy lub syrop z agawy
- ulubione owoce jagodowe: truskawki, maliny, borówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować puszyste racuchy budyniowe należy najpierw wymieszać jogurt z rozkłóconym jajkiem i szczyptą soli.
- Następnie dodać mąkę i budyń śmietankowy oraz proszek do pieczenia, dobrze zmiksować. Ciasto na racuchy odstawić na kilka-kilkanaście minut, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta.
- Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z miodem i świeżymi owocami lub słodkim sosem.