Placki z akacją - pyszne racuszki z kwiatami robinii akacjowej zachwycą cię od pierwszego kęsa

Placki z akacją
Autor: Shutterstock Placki z akacją są chrupiące i pięknie pachną.
łatwy
25 min
2

Dieta wegetariańska

Czerwiec to czas, gdy szczególnie możemy się cieszyć aromatem i smakiem jadalnych kwiatów. Kwiaty akacji skubałam jako dziecko na surowo, okazuje się jednak że są także smacznym dodatkiem do dań. Chrupiące i puszyste placki z akacją to świetny pomysł na urozmaicenie letniego menu.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka kwiatów akacji
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiście akacji zalać na kilka minut zimną wodą, następnie osuszyć i oberwać płatki.
  • Z mąki, proszku do pieczenia, maślanki i jajka zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. 
  • Do ciasta dodać kwiaty, delikatnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i nakładać niewielkie porcje ciasta.
  • Placki smażyć z obu stron na rumiano. 
  • Podawać posypane cukrem pudrem.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej