Placki z akacją - pyszne racuszki z kwiatami robinii akacjowej zachwycą cię od pierwszego kęsa
2023-06-01
łatwy
25 min
2
Dieta wegetariańska
Czerwiec to czas, gdy szczególnie możemy się cieszyć aromatem i smakiem jadalnych kwiatów. Kwiaty akacji skubałam jako dziecko na surowo, okazuje się jednak że są także smacznym dodatkiem do dań. Chrupiące i puszyste placki z akacją to świetny pomysł na urozmaicenie letniego menu.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka kwiatów akacji
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiście akacji zalać na kilka minut zimną wodą, następnie osuszyć i oberwać płatki.
- Z mąki, proszku do pieczenia, maślanki i jajka zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Do ciasta dodać kwiaty, delikatnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i nakładać niewielkie porcje ciasta.
- Placki smażyć z obu stron na rumiano.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Beszamel - Jadalne Chwasty