Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki to wersja naszych rodzimych naleśników w zupełnie nowej odsłonie. Placki przygotowane z odrobiną cynamonu pachną egzotyką. Do tego kaczka, przyprawy, kiełki i koniecznie - sos teriyaki. Wypróbuj azjatycki przepis na naleśniki.
Przygotowując placki naleśnikowe do tego dania warto do ciasta dodać szczyptę cynamonu. Podkreśli to orientalny charakter naleśników.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kaczki
- 200 ml sosu teriyaki
- 8 cienkich naleśników
- 2 ogórki
- pęczek szczypiorki
- 8 łyżek świeżych kiełków
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki przyprawy 5 smaków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaczkę posypać przyprawą 5 smaków, obsmażyć krótko na gorącym oleju i wstawić do piekarnika na 20 min. (170°C).
- Upieczone mięso pokroić w cienkie plastry, ogórki pokroić w słupki.
- Na każdym naleśniku położyć 2 kawałki kaczki, kilka kawałków ogórka, trochę kiełków i posiekanego szczypiorku.
- Podawać z sosem teriyaki.