Naleśniki z wiśniami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Na letni deser wypróbuj przepis na naleśniki z wiśniami, łatwe, lekkie i pyszne danie, które przygotujesz w kwadrans. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki i smaczne nadzienie z wiśni.
Bliny z wiśniami
Placuszki z wiśniami
Szybkie racuchy z wiśniami
SKŁADNIKI
- 10 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 2 łyżki świeżej
- posiekanej mięty
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do posypania cukier puder i prażone płatki migdałowe
- Nadzienie:
- 40 dag drylowanych wiśni,
- 300 ml soku z wiśni,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego,
- 0,5 łyżeczki zmielonych korzennych przypraw (goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wydrylowane wiśnie wrzuć do rondla. Dodaj sok z wiśni, aromat migdałowy, przyprawy. Mieszając wsyp mąkę kukurydzianą. Powoli gotuj, aż sok zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Przygotuj ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiej do miski, dorzuć szczyptę soli i posiekaną miętę. Połącz z jajkiem i mlekiem. Ubijaj przez minutę mikserem.
- Na średniej wielkości patelni rozgrzej pół łyżeczki oleju. Wlej porcję ciasta naleśnikowego (wystarczy tyle, by pokryło dno patelni). Po około 40-60 sekundach drewnianą lub silikonową łopatką podważ brzegi naleśnika, sprawdź, czy ciasto się zrumieniło. Jeśli tak, przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż dalej na złocisty kolor. W ten sam sposób usmaż wszystkie naleśniki. Przekładaj je na talerz, trzymaj w cieple.
- Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu z wiśni. Zwiń naleśniki w rożki. Posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.