Naleśniki z wiśniami

2018-04-17
Cienkie naleśniki z wiśniami
Autor: Shutterstock Naleśniki z wiśniami - przysmak lata w pełni
łatwy
15 min
4

Na letni deser wypróbuj przepis na naleśniki z wiśniami, łatwe, lekkie i pyszne danie, które przygotujesz w kwadrans. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki i smaczne nadzienie z wiśni. 

Bliny z wiśniami

Placuszki z wiśniami

Szybkie racuchy z wiśniami 

Składniki

10 dag mąki pszennej

1 jajko

300 ml mleka

2 łyżki świeżej

posiekanej mięty

szczypta soli

olej do smażenia

do posypania cukier puder i prażone płatki migdałowe

Nadzienie:

40 dag drylowanych wiśni,

300 ml soku z wiśni,

2 łyżki mąki kukurydzianej,

0,5 łyżeczki aromatu migdałowego,

0,5 łyżeczki zmielonych korzennych przypraw (goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wydrylowane wiśnie wrzuć do rondla. Dodaj sok z wiśni, aromat migdałowy, przyprawy. Mieszając wsyp mąkę kukurydzianą. Powoli gotuj, aż sok zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. 

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiej do miski, dorzuć szczyptę soli i posiekaną miętę. Połącz z jajkiem i mlekiem. Ubijaj przez minutę mikserem.

Na średniej wielkości patelni rozgrzej pół łyżeczki oleju. Wlej porcję ciasta naleśnikowego (wystarczy tyle, by pokryło dno patelni). Po około 40-60 sekundach drewnianą lub silikonową łopatką podważ brzegi naleśnika, sprawdź, czy ciasto się zrumieniło. Jeśli tak, przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż dalej na złocisty kolor. W ten sam sposób usmaż wszystkie naleśniki. Przekładaj je na talerz, trzymaj w cieple. 

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu z wiśni. Zwiń naleśniki w rożki. Posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE