Naleśniki z piwem i ziołami
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Zamiast mleka można dodać do naleśników piwo. Ciasto będzie wtedy bardziej puszyste, miękkie i delikatne. Podajemy przepis na proste naleśniki z dodatkiem piwa i świeżych ziół, polane jogurtem.
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- 6-7 łyżek mąki
- małe jasne piwo (nie z lodówki)
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- dowolne dostępne zioła, najlepiej świeże:
- bazylia
- tymianek
- oregano
- może być też szczypiorek lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztrzepujemy dokładnie jajka z piwem dodając po trochu mąkę, oliwę i na końcu umyte, osuszone i posiekane zioła. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej i posmarowanej oliwą patelni, a następnie zawijamy z dowolnym, gorącym farszem.
- Gotowe naleśniki polewamy odrobiną naturalnego jogurtu lub śmietany i podajemy na stół.