Naleśniki z maślanki: przepis jak zrobić naleśniki rozpływające się w ustach
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Naleśniki z maślanki są niezwykle delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Jak zrobić naleśniki takie naleśniki? To łatwe. Postępuj zgodnie z tym podstawowym przepisem na naleśnikowe ciasto z maślanki, a sukces gwarantowany. Tak przygotowane naleśniki można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Polecam!
Zobacz instruktaż, jak zrobić naleśniki krok po kroku:
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 szklanki maślanki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki stopionego masła palonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło stopić na patelni, gdy zacznie rumienić się, zdjąć z ognia, przestudzić.
- Jajka ubić z solą na jednorodną masę.
- Dolać maślankę i zmiksować razem.
- Dodać porcjami mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.
- Na koniec dodać stopione masło i ponownie wymieszać.
- Odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką.
- Smażyć po 3 łyżki ciasta na suchej patelni na średnim ogniu. Najpierw 2 minuty z jednej strony, potem przewrócić i smażyć jeszcze 1 minutę.
- Podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkami.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?