Naleśniki z grzybami leśnymi z jajkiem

2021-03-29
Naleśniki z grzybami leśnymi z jajkiem
Autor: Shutterstock Naleśnik, grzyby i cebula to doskonałe połączenie
łatwy
30 min
4

Subtelne w smaku ciasto naleśnikowe stworzone jest do duetu z grzybami leśnymi duszonymi z jajkiem. Wilgotne grzybowo-jajeczne nadzienie otulone doskonałym plackiem pszennym lub gryczanym można podać na południowy posiłek lub na wykwintną kolację.

Przepis z książki, która wkrótce ukaże się nakładem wydawnictwa Harde: „Królestwo naleśników”  Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska i Ludmiła Stawska

SKŁADNIKI

  • 12 naleśników przygotowanych wg przepisu Jak zrobić naleśniki idealne?
  • 500 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże grzyby przebrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Mrożone użyć od razu.
  • Grzyby pokroić i gotować w osolonej wodzie przez 10-20 minut.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu do zeszklenia.
  • Dodać odcedzone grzyby i dusić 3-5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • Zdjąć patelnię z ognia, wbić jajka i szybko zamieszać kolistymi ruchami, aby białka jajek ścięły się w cienkie nitki.
  • Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki, które składać w koperty lub mieszki.