Naleśniki tajskie roti. Mega słodkie i napakowane owocami
Dieta wegetariańska
Tajskie naleśniki roti to pomysł na pyszne słodkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia czy ciepłą kolację. Sekretem ich fantastycznego smaku jest gładkie i elastyczne ciasto oraz dodatki kryjące się w ich środku. Zobaczcie, jak zrobić roti, czyli pyszne tajskie naleśniki.
Czym są naleśniki tajskie roti?
Roti to popularny w Tajlandii street food. Sprzedaje się je na ulicznych straganach z jedzeniem, a danie przyrządzane jest na oczach klientów. Na rozgrzanej blasze smaży się cienkie jak pergamin placki. Kucharze nakładają do środka wybrane dodatki i składają ciasto w kopertę. Po chwili pyszne naleśniki są gotowe. W Tajlandii serwuje się je z dodatkiem skondensowanego mleczka kokosowego i czekoladą. Popularna jest też wersja wytrawna z mięsem, warzywami i jajkiem.
Jak zrobić tajskie naleśniki roti?
Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta i odstawienie go na pół godziny. Po tym czasie z ciasta formuje się małe kulki, smaruje olejem i odstawia na kolejne pół godziny, aby odpoczęły. Z kulek robi się cienkie placki, które smaży się na maśle. Na środku każdego naleśnika układa się dodatki, takie jak owoce czy czekolada. Następnie naleśnik zawija się w kopertę, przekłada na druga stronę i jeszcze chwilę smaży.
Przepis na roti, czyli tajskie naleśniki
- Przepis na to tajskie danie na słodko jest prosty. Przygotowanie nie jest skomplikowane.
- W robieniu naleśników roti ważny jest czas. Gotowe ciasto powinno w sumie odpoczywać godzinę. Dzięki temu tajskie naleśniki będą puszyste i przepyszne.
- Na liście składników są proste i niedrogie produkty, które z łatwością można kupić w polskich sklepach.
- Naleśniki smaży się na maśle. Sprawdzi się też masło klarowane lub olej kokosowy.
Z czym podawać naleśniki roti?
Naleśniki tajskie podaje się na słodko. Już w trakcie smażenia do środka dodaje się świeże owoce. Mogą to być plasterki banana, kawałki ananasa czy truskawki. Placuszki świetnie smakują z kremem czekoladowym, cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Można je te skropić miodem, syropem klonowym lub mlekiem skondensowanym.
Według tego przepisu można zrobić wytrawne roti. Owoce i czekoladę zastąpi ser żółty, szynka czy warzywa. Tak przyrządzone naleśniki tajskie pysznie smakują z jajkiem sadzonym.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 4 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- masła do smażenia
- dodatki:
- świeże owoce, krem czekoladowy, mleko skondensowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z cukrem i solą. Wlać roztopione masło, mleko i wodę. Dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na blat i wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 14 równych kawałków. Uformować z nich kulki, posmarować olejem i przełożyć do miski, Odstawić na 30 minut. Następnie każdą kulkę ciasta rozpłaszczyć i rozwałkować na cienkie placki.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim placki około 2 minut. Na środku można ułożyć owoce lub ulubione słodkie dodatki. Boki ciasta złożyć w kopertę, a następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Usmażone naleśniki przekładać na talerze.
- Podawać z mlekiem skondensowanym i kremem czekoladowym.