Kiedy nie mam mleka, biorę ten produkt. Te naleśniki są tak dobre, że nikt nie może im się oprzeć

naleśniki śmietankowe
Autor: Shutterstock Do ciasta na naleśniki nie dodawaj mleka. Z tym dodatkiem są o wiele smaczniejsze niż klasyczne.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Przepisów na naleśniki nigdy nie jest za mało. Jedną z receptur, która zasługuje na szczególne wyróżnienie, jest przepis na naleśniki śmietankowe. Do ciasta nie dodaje się mleka. Zamiast niego idealnie sprawdza się inny mleczny produkt. Przyrządzone według tego przepisu naleśniki są tak pyszne, że podbiją nawet najwybredniejsze podniebienia. Zobaczcie, jak usmażyć furę znakomitych naleśników śmietankowych.

Czy można dać śmietanę zamiast mleka do naleśników?

Zastanawiacie się, czy można zrobić naleśniki ze śmietany? Jeżeli tak, odpowiedź na to trudne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Naleśniki bez problemu można zrobić bez mleka i zastąpić je śmietanką. Najlepsza do ciasta naleśnikowego jest śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc. Dzięki tej prostej zamianie naleśniki są bogatsze, ponieważ śmietanka dodaje kremowego i lekko słodkiego smaku. Stają się wyjątkowo delikatne, miękkie i elastyczne. Do naleśników można więc użyć śmietanki zamiast mleka.

Jak zrobić naleśniki śmietankowe?

Miękkie i delikatne naleśniki z dodatkiem śmietanki są przepyszne i biją na głowę klasyczną wersję z mlekiem. Przepis nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Jest bardzo podobny do tradycyjnego przepisu na naleśniki. Lista produktów jest krótka i obejmuje tylko cztery składniki oraz szczyptę soli. Wszystkie niezbędne artykuły spożywcze są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu domowe naleśniki śmietankowe? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Czynności nie są skomplikowane, a pyszne naleśniki ze śmietaną udają się zawsze. Ciasto przygotowuje się z mąki ze szczyptą soli, do której dodaje się jajka i śmietankę oraz wodę. Następnie naleśniki smaży się na patelni na odrobinie oleju. Gotowe!

Jak podawać naleśniki śmietankowe?

Przepis na naleśniki śmietankowe warto mieć pod ręką. Danie jest pyszne, łatwe i uniwersalne. Naleśniki z dodatkiem śmietanki wybornie łączą się ze słodkimi dodatkami, takimi jak owocowe dżemy, konfitury czy serek waniliowy. Świetnie smakują z wędzonym łososiem, wędlinami i różnego rodzaju serami czy warzywami. Naleśniki śmietankowe stanowią także dobrą bazę do różnych potraw na obiad. Można przygotować do nich mięsny farsz i zapiec pod beszamelem. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i wlać śmietankę oraz tyle wody, aby powstało ciasto o dość płynnej konsystencji (nie więcej niż 1 szklankę).
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć z obu stron po około 3 minuty, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej