Jak zrobić naleśniki z jabłkami i rodzynkami?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Naleśniki można przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem proponujemy wersję „na słodko” z jabłkami i rodzynkami.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- 1 kg jabłek
- garść rodzynek
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki zmiksuj (mąka, mleko, woda, sól, olej).
- Smaż placki na rozgrzanym oleju.
- Usmażone naleśniki odkładaj na talerz i przykryj drugim talerzem lub folią aluminiową.
- Jabłka obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę.
- Włóż do rondelka, podlej wodą, dodaj cukier i duś ok. 15 minut.
- Rodzynki sparz, odsącz, dodaj do gorących jabłek.
- Masę jabłkową dopraw cynamonem. Wyłóż masę na naleśniki, każdy złóż na pół.
- Podawaj ciepłe.